Under hösten 2019 hölls Skövde Pridefestival för fjärde gången. Men evenemanget blev långt ifrån en regnbågsfärgad folkfest då nazistiska NMR var på plats för att protestera mot evenemanget.

Ett tiotal nazister samlades runt en banderoll utanför en butik i centrala Skövde med texten ”Krossa homolobbyn”. En förbipasserade man stannade upp och ställde sig framför banderollen för att uttrycka sitt missnöje. Det väckte en ilska hos en av NMR-medlemmarna som slog ned honom till marken och fortsatte misshandeln genom att sparka den avsvimmade mannen. Attacken resulterade i skador såsom hjärnskakning, en sprucken läpp och ett brutet lillfinger.

Förra hösten hölls rättegång i målet och NMR-anhängaren dömdes för misshandel. Hans straff blev skyddstillsyn samt skadestånd till den misshandlade. I tingsrätten berättade han att han blivit ”berusad av vrede” vilket ledde till att han attackerade mannen.

Det fanns även flera vittnen till händelsen, både privatpersoner som var på stan och NMR-medlemmar som stod vid banderollen. Under rättegången gav vittnesmålen splittrade uppgifter. Privatpersonerna hävdade att mannen oprovocerat slogs till marken medan NMR sa att mannen varit hotfull och tagit stryptag på deras kamrat som sedan agerade i nödvärn, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Detta fick åklagaren att höja på ögonbrynen och nu åtalas NMR-vittnena för att medvetet ha ljugit. Han bygger åtalet på att deras berättelse inte överensstämmer med kamratens som medgav sig skyldig till slaget. Männen nekar till mened. I förhör säger de att de har talat sanning och att de beskrivit situationen som de minns den.