När det polska nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) kom till makten 2015 har landet fått en alltmer hbtq-fientlig riktning. Den polska regeringen har sedan två år tillbaka deklarerat en tredjedel av Polens städer som hbtq-fria zoner.

Polsk författningsdomstol hävdade nyligen att polsk rätt står över EU-rätten, vilket har lett till protester. Många polacker är rädda att landet är på väg ut ur EU och det pratas även om en så kallad Polexit, rapporterar SVT.

– Det är en allvarlig situation i Polen. Det räcker inte längre att betrakta situationen på avstånd, därför åker jag och mina två homosexuella partikollegor Arman Teimouri och Robert Hannah ned för att bemöta problemen på plats.

Förutom att träffa systerpartiet Nowoczesna i Warsawa så ska de till den hbtq-fria zonen i Łódź.

– Jag har svårt att föreställa mig känslan av att leva i ett land där man inte är önskad och inte få vara som man är. Jag ser fram emot att träffa hbtq+ personer för att höra vad som behöver göras för att stödja deras frihetskamp.

I polen pågår det en maktkamp mellan det liberala folket och den katolska kyrkan och politiker som arm i arm förtrycker homosexuella i sitt eget land.

–  Kyrkan och politiker har legitimerat våld, hot och kränkningar mot enskilda hbtq+ personer. Det är helt oacceptabelt i ett EU-land! EU-kommissionen har en skyldighet att se till att alla individers fri- och rättigheter skyddas och upprätthålls.

Enligt Sabuni är det många inom EU som anser att Polens politiska elit gör fel. Hon tycker att kommissionen ska fatta ett beslut om att inte en enda krona ska betalas till Polen så länge förtrycket mot hbtq+ personer fortgår. Hon önskar även att se ett toppmöte om just det här när Sverige har ordförandeskap år 2023.

– Vi måste ha bättre mekanismer för att tidigt kunna gå in och initiera när man ser att ett EU- medlemsland kränker de mänskliga rättigheterna. Om vi inte kan skydda alla EU-medborgares rättigheter, vad är då EU-samarbetet till för?

Är det kontroversiellt att du åker dit med två homosexuella politiker?

– I ett EU-land ska det inte vara kontroversiellt! Men om det blir kontroversiellt så är det ett budskap som Polen i sådana fall väljer att sända ut till hela EU. 

Sabuni hoppas att besöket visar att i Europa så har människor grundlagsskyddad rätt att få vara som de är.

– Mina kollegor vill visa solidaritet och empati med andra homosexuella i Polen. Tillsammans vill vi få ett stopp på det elände som pågår i landet.

Hur tror du att ni kommer bli bemötta?

– Den katolska kyrkan lär inte välkomna oss, men folket tror jag gör det.