Just nu pågår RFSL:s kongress där en ny förbundsstyrelse ska väljas på lördag. Det har varit en stormig start då valberedningen förslag till ny förbundsordförande i fredags hastigt valde att hoppa av kandidaturen av personliga skäl. Idag väntas valberedningen presentera ett nytt namn att kandidera mot nuvarande ordförande Deidre Palacios.

I fredags publicerade QX en intervju med Palacios om hens uppfattning av tidigare mandatperiod och RFSL:s väg framåt. Snabbt höjdes kritiska röster från tidigare och nuvarande kollegor mot Palacios ledarskap och arbetssätt. För första gången berättar tidigare vice ordföranden Frank Berglund om varför han valde att avgå och anklagar ordföranden för maktmissbruk.

– Jag avgick för att samarbetet med Deidre Palacios inte fungerade. Jag upplevde att jag bar hela ansvaret för vårt samarbete. Allt från att upprätta strukturer, fördela arbetet, sätta riktning och ta initiativ. Allt låg på mig, samtidigt som hen kunde underminera mig. Säga olika saker på olika möten och ibland bara inte dyka upp. Jag behövde leda utan att ha mandat för att göra det, det var som att jag baksäteskörde arbetet konstant, säger han till QX.

Berglund beskriver att arbetsklimatet blev allt svårare fram till vintern 2020, då en sista konflikt mellan honom och ordföranden fick bägaren att rinna över.

En mejldispyt inom styrelsen hade lett till att Berglund anklagades för att ha mobbat Palacios och Palacios kallade till krismöte där det skulle diskuteras ”anklagelser om mobbing mot förbundsordföranden och anklagelser om vithetsnorm och rasism inom styrelsen”. Berglund berättar att han konfronterat Palacios med agendan för krismötet och frågat om hen kände sig mobbat, vilket hen svarade att hen inte gjorde. När Berglund undrade om när det skulle ha förekommit rasism eller vithetsnorm inom styrelsen och bad om exempel kunde inte Deidre komma på något.

– Jag kände tydligt bristen på ledarskap och riktning från Deidre och jag bestämde mig för att lämna min position och jag satte ett datum för när det var tänkt att ske.

Bara veckor senare uppdagades övergreppen från en person inom RFSL Stockholm mot hbtq-asylsökande och Berglund kände att han inte kunde lämna organisationen mitt i den krisen.

– Det var mycket svårt att arbeta med Deidre genom krisen. Hen deltog inte i vissa viktiga möten och bjöd inte in mig i arbetet för att stärka upp eller tog vara på mina erbjudanden om att bidra. Det var mest kansliet som ledde den hanteringen och Deidre kändes frånvarande. Hen var inte den som höll ihop och tog ansvar som en ledare bör göra.

När Berglund till slut meddelade att han avgick som vice förbundsordförande i mars möttes han av förståelse från kollegor.

– Den enda som var förvånad över att jag avgick var Deidre själv. För alla andra var det självklart att jag inte kunde jobba med hen som ledare. Jag vet fortfarande inte om hen inte såg problemen på grund av genuin inkompetens eller om det handlade om ren manipulation och maktmissbruk.

Idag väntas valberedningen presentera ett nytt namn till förbundsordförande-posten som ska kandidera mot Palacios.

– Jag hoppas att det kommer fler kandidater, för jag tror att det finns en stor risk att delar av de som föreslås till styrelsen hoppar av om Deidre blir omvald. Jag ser även en risk att personal säger upp sig för jag vet att det är många som har mått dåligt av att jobba med Deidre. Ett fortsatt ledarskap med hen tror jag skulle leda till fler konflikter och den destruktiva spiralen som startade när hen fick förtroende tror jag skulle fortsätta, avslutar Berglund.

Sandra Ehne kritiserar Palacios i internt mejl

QX har pratat med fler personer inom RFSL som också ställer sig kritiska till den nuvarande ordförandens ledarskap. I måndags skickade även före detta förbundsordföranden Sandra Ehne ut ett internt mejl till avdelningarna där hon ansluter sig till de kritiska rösterna.

”Varför är du inte nominerad av valberedningen, för tredje gången i rad? För mig och många andra är svaret uppenbart. Tre olika valberedningar i rad, med tre olika sammankallande, har gjort ett omfattande jobb och kommit fram till att det här är en person som inte bör ansvara för, leda eller representera varken en folkrörelse, ett nationellt kansli eller en politisk kamp. För mig personligen är det också en person som fått mig att må dåligt och ja, det är väl helt enkelt dags att säga något om det också. För vad är det som sker i vår rörelse? Något står inte rätt till kring ledarskapet, och har inte gjort på länge. Det tycks inte sluta storma.” skriver Ehne.

Mejlet som QX tagit del av är långt och går bland annat in på hur Ehne upplevde sig spelad och vittnar om skitsnack och lögner som ska ha spridits om henne under mandatperioden. Hon skriver också att Palacios, som under Ehnes tid på posten var vice förbundsordförande, ”konsekvent sa en sak och gjorde en annan”.

Vidare säger Ehne att hon nu hoppas på att en kandidat kliver fram som kan leda RFSL på det sätt hon tycker organisationen och rörelsen förtjänar.

Deidre Palacios svarar på kritiken

Efter vår intervju med dig som publicerades i fredags så har flera kritiska röster från tidigare och nuvarande RFSL-kollegor till dig hört av sig till oss och kritiserat ditt ledarskap. Hur ser du på det?

– Det här är personer som har aktivt mobbat mig i flera år som kör en svartmålningskampanj inför valet av förbundsordförande, jag är inte förvånad över det. De har också hållit på med det här i flera år så nu får även andra se hur de beter sig.

Kritiken är bland annat att du säger en sak och gör en annan och att du inte dyker upp på möten?

– Man kan ju titta på protokollen från de senaste två åren så har jag bara missat ett möte av de senaste 17 styrelsemötena vi har haft.

Sandra Ehne skickade ut ett mejl till avdelningarna där hon bland annat anklagar dig för att ha spridit lögner om henne. Har du gjort det?

– Jag anmälde henne för kränkande särbehandling, det gjorde jag. Men det är ingen lögn.

Har du skapat ett svårt arbetsklimat?

– Nej det tycker jag inte. Vi har haft ett fåtal konflikter men de senaste månaderna har vi haft ett lugnt arbetsklimat, vi har åstadkommit jättemycket. Vi har fått en fin arbetsmiljö där vi stöttar och stärker varandra. Vi har också kunnat leverera väldigt bra till kongressen med flera propositioner berörande RFSL:s politik men också i frågor med kvalitet och säkerhet. Det finns ett flertal propositioner och jag tycker att vi har kunnat leverera som styrelse.

I Sandra Ehnes interna mejl till avdelningarna säger hon att hon i vår artikel om dig saknar den centrala frågan – varför du inte är nominerad av valberedningen, för tredje året i rad?  

– Det är felaktigt. Det är andra gången som jag inte är nominerad och första gången var det så att jag och Sandra satt i samma styrelse. Jag anmälde henne för kränkande särbehandling och då förstås tänkte valberedningen att efter en konflikt kan inte två personer sitta i samma styrelse, det blir för mycket för en styrelse att hantera. Vilket inte är helt orimligt.

Sen att jag inte blev deras namn den här gången tror jag har att göra med att man ser mig som för aktivistisk.

Några fler tankar om att du nu kritiseras?

– Vi är alla människor och vi kan väl behandla varandra mänskligt. Trots att det är kongress och snart ett val så behöver vi ta hand om varandra.