Visningarna av Bukowskis Contemporary Art & Design saknar de två Tom of Finland-liknande bilder som en kort tid presenterades Online. De två bilderna såg vid en snabb titt ut att vara gjorda av den finska konstnären Tuoko Laaksonen, Tom of Finland.

Men de två bilderna, med ett angett utropspris kring 50 000 vardera, skapade snabbt reaktioner med påpekanden om att de inte såg ut att vara äkta.

När Bukowskis öppnade för en VIP-visning i tisdags, var inte heller verken på plats och de var då även borttagna från Bukowskis Online-listning. På auktions-sajten Barnebys liksom Artnet finns de dock kvar, men hänvisningslänken landar på en sida hos auktionshuset som meddelar att de inte längre ingår i auktionen.

– Bukowskis har varit i kontakt med Tom of Finland Foundation i USA för att bekräfta verkens äkthet. Efter dialog med stiftelsen har Bukowskis tagit ett beslut om att dra ur de två verken ur auktionen. Verken överlämnas till polisen i enlighet med våra rutiner, säger PR- och presschefen Sara Bourke till QX.se

Tom of Finland säljs numera till höga priser, långt från de som betalades när verken gjordes på 50-80-talen. Galleripriser och auktionsresultat landar numer på från nära 100 000 kronor och uppåt.

Durk Dehner på Tom of Finland Foundation bekräftar för QX att Bukowskis varit i kontakt för att få verken verifierade.
– Det har blivit vanligare med förfalskningar och vi förväntar oss att det kommer bli vanligare nu där färdiga bilder säljs för 40- 50 000 USD och nyligen en bild i färg såldes för 80 000 USD, säger han och menar att en förklaring till värdeökningarna handlar om hur Tom of Finland Foundation curerat verken och hur de blivit betydelsefulla både i modevärlden och hos gallerier.

Nästa stora retrospektiv-utställning planeras 2023 på Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors.