Efter att Talibanerna tagit över makten i Afghanistan har hbtq-personer i landet blivit än mer utsatta. Även om homosexualitet redan innan maktövertagandet var belagt med dödsstraff, så kunde en viss underjordisk hbt-kultur existera.

Storbritannien är ett av de länder som efter att Talibanerna förklarat att de inte kommer respektera hbtq-personers mänskliga rättigheter, aktivt arbetat för att få ut dessa från landet och till säkerhet, rapporterar The Guardian.

29 afghanska hbtq-personer kunde, som resultat av den brittiska regeringens arbete, i lördags landa på säker mark. En av de som anlände säger till BBC att han för första gången i sitt liv känner sig som en människa.

– Allt kollapsade efter att Kabul föll. Jag blev väldigt ledsen. Jag räknade dagarna till min död.

Brittiska UD säger till The Guardian att de hoppas att de 29 som evakuerats skall följas av fler. ”De första av många fler”, sa en UD-tjänsteman om gruppen.

I Sverige skickade tidigare förbundsordföranden i RFSL, Deidre Palacios, den 22 september ett brev till migrationsminister Morgan Johansson med uppmaning om att även Sverige skall ta emot hbtq-personer som behöver evakueras från Afghanistan.

Svenska Regnbågsfonden startade i september en insamling till stöd för det arbete Kanada-baserade organisationen Rainbow Railroad utför för att hjälpa hbtq-personer i Afghanistan. På kort tid bidrog tusentals personer till att samla in flera hundra tusen svenska kronor. Rainbow Railroads verksamhetschef Kimahli Powell tackade för det snabba och ”överväldigande” stödet.

–  Rainbow Railroad fortsätter vårt arbete med att göra allt vi kan för att hjälpa HBTQI+-afghaner fly från förföljelse och att komma i säkerhet. Era generösa donationer kommer hjälpa oss att göra det. Tack för att ni fortsätter att stödja vårt arbete, sa han.