2020 hade så många polska regioner antagit resolutioner som diskriminerade hbtq-personer att en tredjedel av landet kunde deklarera sig som hbtq-fri zon. Till ytan var de hbtq-fria delarna tillsammans lika stort som hela Ungern.

Den svåra situationen för hbtq-personer i Polen eskalerade efter det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) avancerade med deras ”pro-family”-politik.

Men nu har de röda regionerna krympt avsevärt. Anledningen till det är bland annat påtryckningar från EU om att inte betala ut bidrag till regioner och kommuner som förklarat sig hbtq-fria, vilket DN har rapporterat om.

Minskningen syns tydligt i jämförelse med den bild QX publicerade från Atlas of Hate i februari 2020 där ett kluster av rött och gult format sig i sydöstra Polen. Från samma karta idag har flera regionerna i Atlas of Hate istället grönmarkerats, vilket betyder att de tagit bort anti-hbtq projekt.

Till DN förklarar Kuba Gawron som är en av de som ligger bakom sidan Atlas of Hate den positiva utvecklingen med EU:s hot om sanktioner men poängterar samtidigt att situationen för hbtq-personer i landet är fortsatt svår.

– Homofobin minskar inte. Regeringen försöker öka kontrollen över skolorna för att stoppa aktiviteter mot diskriminering med deltagande av frivilligorganisationer, det var målet med anti-hbtq resolutionerna.

Hotet om indragna EU-pengar har landets justitieminister kallat för ”utpressning” och senast i oktober kom rapporter om att det polska parlamentet överväger en ny lag som kallas ”Stoppa-hbtq”. Lagen, som debatterades av polska lagstiftare förra veckan skulle bland annat förbjuda Prideparader för att dessa ”förespråkar samkönade relationer”, rapporterar Ap.