Omkring 200 delegater representerandes ett 30-tal europeiska organisationer som arbetar för transpersoners rättigheter höll i helgen kongress i Dublin.
Lobby och påverkansarbete gentemot EU och Europarådet diskuterades i syfte att lyfta tvingande kroppsliga ingrepp för de som vill byta juridiskt kön, intersexuellas rättigheter, asyl- och hälsofrågor.
Vid mötet valdes Maria Sundin från Sverige och RFSL till ny ordförande för den europeiska samarbetsorganisationen efter Cat McIlroy och Wiktor Dynarski från polska Trans-Fuzja omvaldes till ordföranden. Maria Sundin var tidigare sekreterare.
– Jag är väldigt glad och stolt över att tillsammans med Wiktor få leda Transgender Europes arbete ytterligare en tvåårsperiod. Särskilt glad är jag över att TGEU har den europeiska transrörelsens fortsatta förtroende att samordna och leda kampen för våra mänskliga rättigheter, säger Maria Sundin i ett pressmeddelande från RFSL.
På plats i Dublin fanns förutom Sundin även Axel Repka och RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund som svenska representanter. RFSLs vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop blir dessutom en av organisationens två revisorer.
– Det är oerhört roligt att en RFSL-representant har fått förtroendet att leda Transgender Europe, säger Ulrika Westerlund i sin kommentar.
– Transgender Europe är en oerhört betydelsefull och ansedd organisation i arbetet för transpersoners rättigheter.