Den 20 till 29 september genomförs den fjärde Queer Fest i Sankt Petersburg. Nio dagar där gaykulturen debatteras och visas med hjälp av bland annat spanska fotografen Diego Vergas, svenska konstnärerna Anna Viola Hallberg och Annica Karlsson Rixon liksom en lång rad ryska konstnärer.
Även från politiskt markeras vikten av att hbt-kultur kan visas öppet och från svenskt håll kommer Jämställdhets och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni (fp) liksom statssekreterare Bertil Östberg som arbetar hos utbildningsminister Jan Björklund (fp). Fån Belgien kommer den öppet homosexuelle ministern för utbildning i Flandern Pascal Smet. När festivalen avslutas blir det med en konsert av Lena Katina som ingick i gruppen T.A.T.U.
I en videohälsning till festivalen påminner Sir Ian McKellen från Storbritannien om att man i hans land faktiskt under 80-talet införde en liknande lag som det ”propaganda”-förbud som nyligen införts i Sankt Petersburg: ”Men vi lyckades, gay och straighta, övertyga politikerna en efter en att lagen var fel”.
Queer Fest formas i år tydligt till en protest mot lagen.
– Lagen understödjer homofobi och stigmatisering av hbt-personer, säger Polina Savchenko från arrangerande Coming Out.
– Vi har redan sett en tydlig ökning av aggressioner, inkluderat fysiskt våld, mot hbt-personer. Innan allmänheten lär känna oss och slutar vara rädda för oss, kan sådana absurda och populistiska möjliggöras. Lagens syfte är att tvinga oss in i skuggan. Men vi kommer tvärt om att fördubbla våra ansträngningar i att skapa en dialog med samhället och göra denna festival större än någonsin.
Nyamko Sabuni medverkar under festivalen den 25 september vid öppningen av utställningen Article 1. En utställning som först visades under Europride i Stockholm 2008. Den utgår från FNs deklarations om mänskliga rättigheter där de inledande orden är att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”
Article 1 har sedan turnerat bland annat i Balkan och även lett fram till museiprojektet Unstraight.org.
Hela programmet för festivalen kan du se via länken QueerFest. Till Sankt Petersburg kan du flyga eller ta färjan från Stockholm och Helsingfors. Visum krävs för inresa.