Brittiska BBC har publicerat en artikel som inleds med frågan ”är en lesbisk kvinna transfob om hon inte vill ha sex med transkvinnor?”. Utgångspunkten bland annat är en föga representativ enkät framtagen av organisationen Get the L Out. 80 ciskvinnor besvarade enkäten, och lite mer än hälften berättar att de känner sig pressade till att acceptera transkvinnor som potentiella partners. Vilka är då Get the L Out? Jo, de dök upp på London Pride med banderollen ”transactivism erases lesbians” och flygblad om att transkvinnor inte ska få vistas i kvinnoseparatistiska rum. Företrädare för gruppen anser att lesbisk är en term förbehållen ciskvinnor, och att transkvinnor alltså inte har rätt att kalla sig lesbiska. Även LGB Alliance intervjuas i artikeln, en grupp som hyllar J K Rowlings åsikter om transpersoner och vars anti-trans agenda återkommande belysts. Ett annat inslag är Ani O’Brien från Speak Up For Women som påstår att inte finns särskilt många transmän som vill ha sex med cismän men däremot väldigt många transkvinnor som vill ha sex med ciskvinnor, vilket påverkar framförallt lesbiska tonåringar negativt. Vad har hon för belägg för det undrar ni kanske? Inga alls. Speak Up For Women vill för övrigt exkludera transkvinnor från idrott och försvåra för transpersoner att ändra juridiskt kön.

I ursprungstexten var även en lesbisk porrskådespelare intervjuad. På sin blogg har hon skrivit flera inlägg om hur mycket hon hatar transpersoner. Att hon personligen vill avrätta varenda transkvinna, att en mamma till en ung transtjej borde gruppvåldtas och hängas samt uppmanat till att lyncha olika namngivna transpersoner. Först efter flera dagar av stark kritik ströks hennes medverkan i BBC-artikeln. Hur är det möjligt?

BBC menar att artikeln är opartisk. Att det bara är undersökande journalistik. Men journalisten har uppenbarligen inte gjort sitt jobb. En handfull mer nyanserade röster står emot längre citat och en säkerligen genomtänkt mediastrategi från organisationer som vill inskränka transpersoners liv och som ser ciskvinnor som de enda riktiga kvinnorna.

Alla som försöker tjata sig till eller utpressa någon till sex begår ett övergrepp. Självklart ska ingen känna sig tvungen att ha sex som man inte vill ha. Det behöver vi verkligen prata om! Men artikeln handlar inte om det utan förstärker bilden av transpersoner som ett hot mot ciskvinnor. Den ger utrymme till åsikter om att transkvinnor inte är riktiga kvinnor, att lesbisk och trans är motsatser och att det är konstigt att som lesbisk vara ihop med en transkvinna. Att ha med en person som vill mörda alla transpersoner och att normalisera organisationer som sprider hat mot transpersoner genom att låta dem prata som om de vore som vilken lesbisk rättighetsorganisation som helst, ja det är lite som om jag skulle skriva en artikel om aborter och framställa Livets Ord som en neutral part. Låta dem stå för det mesta av innehållet, utan att nämna att Livets Ord anser att abort är att döda en oskyldig människa och en dödssynd.

Texten uppkommer inte i ett vakuum utan produceras i en tid där transpersoner ständigt utmålas som fienden, som en grupp som förstör för feminismen, som förvirrade tonåringar, som perversa sexualförbrytare, som några vars kroppar cispersoner har rätt att tycka till om och bestämma över. Vi är fortfarande kvar i 1990-talets När lammen tystnar där vi är den läskiga seriemördaren som försöker klä sig i någon annans hud. Och jag är så trött på den bilden. Få journalister verkar ha kompetens att se förbi nidbilder av transpersoner och ställa kritiska frågor till cispersoner som har åsikter om transpersoners liv och existens. Hur Kajsa Ekis Ekmans oseriösa bok om kön inte kunde bli sågad av varenda journalist är för mig en gåta, som bara kan förstås som att de inte har någon kunskap om trans. En journalist som uppskattade Ekis bok frågade mig: ”Men vad har du för bevis för att det INTE är en konspiration av giriga läkare som lurar barn att bli trans genom sociala medier?” Bevisbördan låg alltså på mig och inte på den som hävdar något så absurt.

Artikeln hos BBC är bara en i raden av texter som handlar om att misstänkliggöra transpersoner. Tiden för solidaritet är nu: granska, läs på, kolla vem avsändaren är och står för. Låt inte personer som hatar transpersoner stå oemotsagda.