SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz hade varit ute med vänner och kollegor efter jobbet i onsdags förra veckan. På väg hem runt midnatt gick han och en vän in på en kebabrestaurang i närheten av Stureplan. I kön märker han att tre killar beter sig hotfullt och aggressivt mot en kille som står bredvid dem i kön.

– Killen berättar att han precis sagt hejdå till sin pojkvän och att gänget helt oprovocerat har börjat trakassera honom. Jag hör hur de uttrycker sig nedsättande till honom. Då får jag nog och säger ifrån, att det inte är okej, säger Youbert till QX.

Slogs medvetslös

Tillsägelsen från Youbert gör att de tre killarna blir allt mer hotfulla. De ber personal att ringa polisen men innan någon hinner larma vill Youberts vän att de ska ta sig därifrån. Gänget följer efter dem ut på gatan och går till attack. Youbert förlorar medvetandet och har svårt att minnas hela händelseförloppet.

– Jag hade hela tiden i bakhuvudet att jag måste vara medveten om att det kan sluta illa. Det är inte första gången jag säger ifrån när jag ser någon bete sig illa och eftersom personer sällan ingriper så blir ofta de som man säger till så förvånade att de slutar upp med vad de gör. Men när de följde efter oss ut från restaurangen så gick pulsen upp och jag kände att nu lär det smälla och jag måste försöka lugna ner dem. Men så blev det ju inte.

Polis och ambulans kallades till platsen och Youbert kördes akut till sjukhuset med sina skador.

– Mina skador såg mycket värre ut än vad det blev i slutändan. Det blev rejält med näsblod, många spruckna blodkärl i vänstra ögat och en fraktur i näsan som kommer att läka ihop.

Inte rädd för att ingripa igen

Efter Youbert kördes iväg med ambulansen vet han inte vad som hände med den trakasserade unga mannen som han tog i försvar. Men säger att han gärna skulle komma i kontakt för att höra hur han mår.

– Han var ganska skärrad över hela händelsen såklart. Men jag tror och hoppas att han uppskattade att inte behöva genomlida deras trakasserier ensam.

Idag mår Youbert under omständigheterna bra, förutom att han är öm där han blivit slagen.

Skulle du våga ingripa igen? 

– Jag hoppas det, men jag lär tänka till en extra gång för hur jag ska göra om det skulle eskalera på samma sätt. Om inte jag skulle ingripa när någon blir utsatt för trakasserier och våld, hur ska jag då kunna förvänta mig att andra ska ingripa om det är någon i min familj eller av mina vänner som blir utsatta?