Under onsdagen röstade det australiska Representanthuset om att öppna för par av samma kön att ingå äktenskap. Med siffrorna 98 mot och 42 för att genomföra reformen grusades de små förhoppningar som fanns.
Landets premiärminister, Julia Gillard (Labor) är uttalad motståndare till att låta homosexuella ingå äktenskap. Öppet lesbiska senatorn och finansministern, Penny Wong (Labour) gav dock inte sin egen ledare utan gav det liberala partiets partiledare Tony Abbott skulden.
Han tillät inte fri röstning i frågan utan krävde av sina ledamöter att de följde partipiskan.
Under debatten fick Abbott problem med en av sina partivänner, Cori Bernardi som gick hårt åt idén att två män och två kvinnor skall kunna ingå äktenskap. Efter att ha varnat genom att tala om polygami och sex med djur med slutorden ”vad blir nästa steg” tvingades han under onsdagen avgå från partiets ”frontbench”-position – dvs avgå som en talesperson för partiet.
Omröstningen var den första av fyra som kommer att göras kring förslag på att avskaffa förbudet för homoäktenskap.
Vid Sydney Mardi Gras-festivalen i början av året, en av världens mest berömda gayfestivaler, var äktenskapsfrågar det viktigaste politiska budskapet. Från kampanjen Australian Marriage Equality, kom idag besvikna kommentarer.
– Nu har det federala parlamentet effektivt sopat undan det en majoritet av australiensarna önskar, sa Alex Greenwich och markerade samtidigt en förhoppning om att det innan årsskiftet kommer bli en av delstaterna som inför reformen.
Störst chans är att det blir New South Wales, där Sydney är huvudort, som först kommer att införa homoäktenskap. Flera delstater i Australien har idag registrerade partnerskap.

Kampanjfilm för äktenskap i Australien