Det är internationella Transgender Awereness Week och snart närmar sig Transgender Day of Remembrance – en dag för att hedra transpersoner som förlorat sina liv genom transfobiskt våld.

Våld mot transpersoner förekommer inte minst i fängelser. Enligt en undersökning gjord av NBC News 2020 blir fångar med transbakgrund nästan alltid tilldelad cell utefter det kön de getts vid födseln snarare än deras levda kön – vilket sätter mångas liv i fara.

Det var i november 2020 som transkvinnan Kristina Frost arresterades i San Diego och sattes i en cell med tre män mot sin vilja, rapporterar Washington Post.

Frost skickade förra veckan in en stämningsansökan till San Diegos federala domstol där hon beskriver hur fängelsepersonal vid flertalet tillfällen felkönade henne, både verbalt och i officiella rapporter, trots att hon visade sitt körkort som bekräftade att hon är kvinna.

Vakterna såg på medan hon misshandlades

Utan hänsyn till hennes levda kön blev hon eskorterad till en cell med tre män. När hon väl somnade gav sig en av männen på henne och påbörjade attacken. I sin stämningsansökan berättar Frost hur hon vaknade av slagen och att personal såg på medan hon misshandlades innan de till sist ingrep.

Männen misshandlade Frost så svårt att hon lämnades med en bruten käke. Det dröjde 12 timmar innan hon togs till sjukhus där hon behövde genomgå flera operationer till följd av skadorna.

Fallet om Kristina Frost är ett av många fall där transkvinnor blir placerade i mansfängelsen där de sedan blir utsatta för trakasserier och våld.

I en intervju med NBC News berättar transkvinnan Michelle Kailani Calvin, som är dömd till livstidsfängelse, om hur det har varit att sitta fängslad med män i mer än 15 år. Hon känner sig malplacerad och är rädd för sin egen säkerhet.

– Flera gånger har jag begärt om förflyttning till ett kvinnofängelse, eftersom jag är en kvinna. Trots det har jag blivit nekad varje gång, säger Kailani Calvin.

Men i det mörka finns ljusglimtar – i år vann nämligen transkvinnan Sunday Hinton sin kamp om att bli förflyttad från ett mansfängelse i Washington, D.C., efter att hon stämde anstalten för diskriminering.

En organisation i San Diego som kämpar för hbtq+ människors rättigheter talar nu ut om det som hände Kristina Frost och kräver ytterligare reformer för rättvis behandling av hbtq+ personer i rättsväsendet. Organisationen säger i ett uttalande:

– Även om många brottsbekämpande myndigheter har gjort betydande framsteg mot att bättre betjäna hbtq+ samhället, så förekommer det helt klart skillnader i service, behandling och efterlevnad av regelverk.

Kristina Frosts dotter har nu startat en insamling å sin mammas vägnar för att kunna betala sjukhusräkningarna, rapporterar Independent UK.