Idag ger RFSL tummen upp för delar av regeringens budgetproposition. Först och främst ser organisationen positivt på att regeringen menar att ”det preventiva arbetet bör bedrivas mot grupper med hög risk att utsättas för smittspridning”.
– Det är oerhört glädjande att se att vi fått gehör för våra påpekanden om att de personer som löper störst risk för att få viruset överfört ska prioriteras i preventionen. Gruppen män som har sex med män står för runt 50 procent av de inhemska hiv-virusöverföringarna och detta måste märkas i de ekonomiska prioriteringarna, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL, ledamot i Nationella Hiv-rådet och ordförande för RFSL:s hälsoutskott.
RFSL startade i samband med Almedalsveckan en kampanj för att lyfta HIV-frågorna med fokus på det man ser som en felaktig fördelning av stödet till preventiv arbete. Att regeringen i sin proposition säger att man skall se över överenskommelser kring bidraget för hiv/aids-prevention mellan staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) välkomnas av RFSL som även kritiserat hur dessa styrt bidragen.
23 miljoner avsätts i propositionen till en ny satsning på vård för transpersoner.
– Det är en stor och mycket viktig satsning på ett område som varit eftersatt under alltför lång tid. Särskilt nu när lagstiftningen på området äntligen kommer att förändras och tvångssteriliseringar tas bort, är det viktigt att vården hänger med och utvecklas, säger Maria Sundin, ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse och ordförande för den europeiska paraplyorganisationen Transgender Europe.
Det RFSL i sitt pressmeddelande med kommentarer till budgeten kritiserar är bristen på nya insatser när det handlar om hatbrott.
– Vi hade hoppats att regeringen skulle ha tagit initiativ till en handlingsplan på området och stärka arbetet mot hatbrotten genom att bevilja pengar till kompetensutveckling inom hela rättsväsendet. Dessutom borde brottsofferstödet för hatbrottsdrabbade grupper permanentas. Nu är det oklart varje år hur finansieringen kommer att se ut, säger Christian Antoni Möllerop i föreningens kommentar till årets budgetproposition.