I onsdags togs M, KD och SD:s budget. Budgeten betyder att hiv-prevention får 25 miljoner mer 2022. Om den får fortsätta innebär den 50 miljoner mer 2023 och 75 miljoner mer 2024. Hiv-Sverige är positiva till tillskottet och säger att det innebär att staten återigen satsar på hiv-frågor.

– Det är bra att det sker en förstärkning när det gäller arbetet med hiv. Under flera år har möjligheterna att bedriva verksamhet minskat i takt med kostnadsutvecklingen i samhället. Nu är det viktigt att dessa medel används på ett sådant sätt att det gynnar personer som lever med hiv, säger Sören Juvas, ombudsman på Hiv-Sverige.

Cal Orre som är samhällspolitiskt ansvarig på RFSL är också positiv till att hiv-prevention får mer pengar. 

Cal Orre, samhällspolitiskt ansvarig på RFSL.

– Det kommer säkert komma väldigt väl till pass och vi är glada för just det här tillskottet då det är något som vi har drivit i många år även tillsammans med Hiv-Sverige. Men samtidigt blir det lite svårt för oss att gå ut och jubla för den här segern som det faktiskt innebär för SD, säger Orre och fortsätter:

– Sen ska vi komma ihåg att det här är en ganska kortsiktig budget som gäller i ett år. Men i stort är vi oroliga eftersom det här är första gången som Sverigedemokraterna får inflytande över budgeten och eftersom deras åsikter går stick i stäv mot hbtqi-personers rättigheter. Det här är ju deras sätt att komma in i ett framtida regeringsunderlag. Det är deras första steg in i rampljuset så att säga och det visar att Kristdemokraterna och Moderaterna är villiga att ge SD reellt inflytande. Det tycker vi är oroväckande.