Den ryska parlamentsledamoten Vitaly Milonov från partiet Förenade Ryssland berättade för den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti att det finns en offentlig efterfrågan om att förbjuda queerinnehåll i filmer, rapporterar Metro UK. Enligt Milonov borde homosexuell kärlek i film klassificeras som porr.

– Den som vill se kan ha särskild tillgång till sådana videor, precis som pornografi.

Det här är inte första gången Milonov yttrar sig homofobiskt. Han har tidigare sagt att hbtq+ personer borde ”steriliseras likt hemlösa katter” och att homosexuella är ”minst utvecklade i djurriket”. Uttalandena fick Rysslands Råd för Mänskliga Rättigheter att höja på ögonbrynen som gav Milonov en varning.

– Man kan ha negativa åsikter om hbtq+ communityt men en politiker bör vakta sin tunga, säger Valery Fadeev som sitter i rådet.

Ryssland har länge censurerat hbtq+ innehåll i sina medier och enligt en undersökning gjord av Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM) tycker 80 procent av Rysslands befolkning att det är ”oacceptabelt” att visa homosexuella sexscener i filmer, även om de har en åldersgräns på över 18 år.

2013 antog landet gaypropagandalagen. Detta i syfte att ”skydda barn från information som förespråkar ett förnekande av traditionella familjevärderingar” och för att förhindra barn att ”exponeras för homosexualitet”. Lagen väckte arga reaktioner världen över och har kritiserats för att strida mot mänskliga rättigheter och rättfärdigandet homofobiskt våld.

Milonov säger att det nya lagförslaget just nu är under granskning av Statsduman, den ryska parlamentariska församlingens underhus, och att den exakta utformningen är i en pågående process.

– Den rättsliga lösningen ligger precis runt hörnet.