Tidningsmannen och entreprenören Lars-Peder Hedberg avled den 7 november på Karolinska Sjukhuset i Stockholm efter en tids sjukdom i en ålder av 72 år. Hans närmaste är maken Anders, och många vänner runt om i världen.

Lars-Peder blev kanske mest känd för sitt arbete med tidningen Gourmet och hela hans kunniga och drivna engagemang i matkultur genom White Guide, Food Planet Prize och en lång rad artiklar.

För tidningen Intrig mottog han Stora Journalistpriset 1994. Kanske var det dock tidningen Sthlm City, där han tillsammans med bland andra Bobo Carlsson och Tom Hedqvist ville föra in en mer internationell storstadsjournalistik i Sverige, som han bidrog till den förändring av attityder som vårt land gått igenom.

Sthlm City var inte en ”gaytidning” men väl en publikation med ambitionen att inte, som närmast var mediastandard i början av 80-talet, rygga tillbaks för att lyfta fram och hylla gaykulturen.

För mig blev Lars-Peder Hedberg en räddare i nöden efter att den tidning jag varit med att driva under 80-90-talen, Reporter, tvingades lägga ner sommaren 1995. I desperation över att Sverige helt stod utan en tidning som bevakade gaysamhället, tog jag mod till mig och ringde den media-gigant Lars-Peder var redan då.

Han svarade direkt och vi kunde snart efter mitt samtal ta en fika på Katarina Bangata för att reda ut vilka möjligheter det fanns för att snabbt komma igång med en ny gaytidning. Med raka frågor lyckades han reda ut i tankar och lägga missmod åt sidan. Månadstidningen Reporter hade i februari 1995 börjat ge ut nöjesbilagan QX som delades ut gratis på gayklubbar i syfte att nå ut när det visat sig vara svårt att få gaycommunityt att betala för ett tidning.

Det var denna nya distributionsform, med inspiration från såväl Nöjesguiden som gay-gratistidningar i Storbritannien och USA, som blev inriktningen. ”Vill du äga den själv”, frågade han krasst. När jag förklarade att jag inte hade några pengar, så nickade han kort och drog näst intill på stående fot igång projektet att hitta personer i vår närhet som kunde gå in med ett en grundplåt. Lars-Peder var självklart en del av de totalt 30 personer som grundade QX Förlag AB och gjorde sedan avgörande insatser för att se till att tidningen kunde ges ut igen, bara tre månader efter nedläggningen.

Under åren har Lars-Peder varit en viktig källa till stöd för QX Förlag, med enkla, korthuggna och helt precisa instick grundade i hans framgångsrika och mångåriga engagemang i media. För mig, för QX Förlag och det svenska gaysamhället har han, om än i en mer ”diskret” roll, haft en avgörande betydelse.

Att veta att en så driven och initierad mediaman fanns i bakgrunden, kunna stämma av med honom vid behov, småsnacka ”på stan” och ha hans livsgärning som en stjärna att bli inspirerad av, har varit just så betydelsefullt som jag i texter på sociala medier och minnestexter ser så många vittna om i andra sammanhang.

Ett innerligt och personligt tack för minnen av kloka instick, småsnack och skratt i vimlet och för att du gett vårt land och vårt gaysamhälle en ”doft” från den stora världen!