2019 kom en banbrytande dom i Botswana om att avkriminalisera samkönat sex. Sex mellan samkönade personer var innan det straffbart med upp till sju års fängelse.

Men domen från 2019 accepterades inte av den botswanska regering som överklagade till högsta domstolen. Regeringen menade att avkriminalisering av samkönat sex inte kunde beslutas av landets domstolar, utan var ett beslut som endast kunde fattas av parlamentet.

Idag firade hbtq-personer utanför högsta domstolen då domen på överklagan kom. De dömde mot regeringen och samkönat sex ska fortsatt ska vara lagligt i Botswana, rapporterar Reuters.

Beslutet var enat då samtliga fem domare röstade för att avslå överklagan.

– Det här har för alltid förändrat det demokratiska landskapet, mänskliga rättigheter och jämlikheten i Botswana. Äntligen har staten inget att säga till om när det kommer till vad samtyckande vuxna gör med sitt privatliv. Det här fallet har testat Botswanas demokratiska och juridiska system. Vi kan nu stolt säga att Botswana är en äkta demokrati, säger Sethunya Mosime som är ordförande för den botswanska hbtq-organisationen LEGABIBO.