Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister och presenterade i förmiddags sin regering. För första gången har en person med transbakgrund fått en ministerpost. Gaygala-vinnaren för Årets bok Lina Axelsson Kihlblom, 51 år, är nu ny skolminister.

– Demokratin är vi. Vi som bor i Sverige, vi som arbetar och lever här, vi som uppfostrar nya generationer. Det ska vi ha i åtanke när vi möter varandra i vardagen. Jag vill att vi möter varandra med respekt. Det är vi alla tillsammans som bär upp Sverige. Kampen för demokrati, för människovärde och respekt, för alla människors makt att påverka sin vardag och vårt gemensamma samhälle, den tar aldrig slut, säger Magdalena Andersson under presskonferensen.

Axelsson Kihlblom knöt an till sina erfarenheter från skolvärlden vid sin presentation.

– I min roll som skolminister kommer jag varje dag ta med mig övertygelsen om att vartenda barn kan lyckas i skolan. Det är vår uppgift oavsett om vi är politiker, lärare, rektorer eller föräldrar. Alla kommer att vara behövda i framtiden, vi behöver medarbetare i välfärden och människor behöver ta sig an de nya gröna jobb som vi ska skapa. Skolan ska rusta unga med de kunskaper som de behöver oavsett bakgrund. Om vi ska lyckas med det här måste samhället ta över kontrollen över skolan, varje elevs rätt till kunskap ska vara i fokus inte börskurser eller religiös påverkan. Vi ska erbjuda en bättra framtid än ett liv i kriminalitet och i utanförskap.

Lina Axelsson Kihlblom har en lång erfarenhet inom skolvärlden som rektor vid Ronnaskolan i Södertälje, tidigare grundskolechef i Nynäshamn och förvaltningschef vid Barn- och utbildningsförvaltningen i Haninge. Hon kom ut 2015 med sin transbakgrund i självbiografin ”Kommer du tycka om mig nu? – en berättelse om identitet”, som hon belönades för via QX GayGala 2016. Året efter kom hennes bok om ledarskap, ”Våga leda skolan – med sikte på framtiden” och 2019 ”Ingen vet egentligen vem jag är.”

Axelsson Kilhblom har två döttrar tillsammans med exmaken Roger Kihlblom.