Den 1 december, den internationella världsaidsdagen, uttalade sig försvarsministeriet i Storbritannien om att de planerar att ändra en lag som hävdar att hiv-smittade inte klassas ”i form” nog för att gå med i armén, rapporterar Gay Times Magazine.

Tidigare har alla hiv-smittade varit förbjudna att gå med i Storbritanniens väpnade styrkor, trots att de regelbundet tar läkemedel mot hiv. Upphävandet av den nuvarande lagen kommer att verkställas från början av 2022. Detta innebär att tjänstgörande militärpersonal som har hiv men med icke-detekterbara virusnivåer kommer att klassas som godkända för militära operationer.

Leo Docherty, vid brittiska försvarsdepartementet säger i en kommentar att behandling av viruset har varit revolutionerande.
– Som moderna och inkluderande arbetsgivare är det bara rätt att vi erkänner och agerar utifrån de senaste vetenskapliga bevisen.

I beslutet ingår även att de som tar PReP inte längre stoppas från att göra militärtjänst.

I USA är människor som lever med hiv förbjudna att ta värvning i landets väpnade styrkor. 2018 stämde Lambda Legal och OutServe-SLDN, militära hbtq+ grupper, försvarsdepartementet i USA för deras ”föråldrade” och ”konstitutionella” policy. I en intervju med NBC News säger Scott A. Schoettes, direktör för Lambda Legal att den här typen av diskriminering har varit alltför långvarig.

– Det är dags att klargöra att vi inte accepterar den här typen av diskriminering av våra egna regeringar.

Ian Green, vd för den brittiska organisationen Terrence Higgins Trust som driver kampanjer relaterade till sexuell hälsa och hiv, säger att lagändringen som presenterades i Storbritannien den 1 december visar hur långt vi har kommit i kampen mot hiv.

I Sverige genomförs just nu ett arbete för att se över de medicinska bedömningsgrunderna, meddelas från Generalläkaren i ett skriftligt svar.
HIV-positiva som medicinerar och har omätbara virusnivåer kan ha samma arbetsuppgifter inom de svenska Försvarsmakten som icke HIV-positiva. Men i de medicinska bedömningsgrunder som idag görs i Försvarsmakten så medges inte att en HIV-smittad genomför värnplikt eller tar anställning i en militär befattning. Det beror i huvudsak på att vi inte kan garantera tillgång till läkemedel i händelse av krig. Det är alltså något som omfattar ett antal sjukdomar och tillstånd där daglig medicinering krävs, och inte enbart HIV. En individ som redan är anställd i Försvarsmakten, i en militär eller civil befattning, och som smittas av HIV kommer inte att sägas upp eller omplaceras utan kommer att fortsätta sitt arbete som tidigare.