I torsdags dömdes den 39-årige öppet gay skådespelaren Jussie Smollett, känd från dramaserien Empire, för att ha ljugit ihop en homofobisk och rasistisk attack mot sig själv, och för att ljugit för polis om det.

Den påstådda attacken inträffade i januari 2019. Enligt Smollett själv blev han attackerad en sen kväll i Chicago av två Trump-anhängare som band ett rep runt hans hals och hällde blekningsmedel på hans hud samtidigt som de skrek rasistiska och homofobiska skällsord.

Polisen inledde en utredning om hatbrott men en månad efter den påstådda attacken riktades istället anklagelserna mot Smollett och polisen menade att han själv iscensatt attacken.

I rättegången mot Smollett vittnade två bröder om att skådespelaren anlitat dem för 3 500 dollar för att utföra attacken. Enligt åklagaren ska motivet från Smollett ha varit att han var missnöjd med sin lön under inspelningarna av Empire och att han därför ville höja sin status genom att hamna i ropet.

Smollett nekade till att ha iscensatt attacken men dömdes ändå skyldig av en samstämmig jury på fem av sex åtalspunkter. Maxstraffet är tre års fängelse men eftersom skådespelaren är ostraffad sedan tidigare är det osannolikt att fängelse blir aktuellt.