För snart två veckor sedan släpptes boken G som i gärningsman där unga killar som varit i Hildebrands närhet under 80-talet berättar att regissören utsatt dem för sexuella övergrepp . Den yngsta pojken var vid tiden för övergreppen 13 år gammal. Hildebrand omgav sig under sina storår med ungdomar som han lockade med resor, restaurangbesök och filmroller.

Hildebrand själv erkänner i boken och i en intervju med Expressen att han har förgripit sig på unga killar.

– Nu med Metoo och allt det här, självklart är det fel. Jag har gjort fel och jag vill be om förlåtelse, sa Hildebrand i intervjun med Expressen.

Beslutas att hederspriset kvarstår

Hiv-Sveriges prestigefyllda hederspris Red Ribbon tilldelades Staffan Hildebrand 2020 för att han dokumenterat när hiv och aids drog in över Sverige under 1980-talet. I lördags möttes Hiv-Sveriges styrelse för att diskutera huruvida priset skulle dras tillbaka eller inte. Idag kom beskedet att Hildebrand får behålla sin Heders-Red Ribbon.

”Hiv-Sverige vill med kraft betona att organisationen tar avstånd från all form av sexuellt utnyttjande.

Staffan Hildebrand har med mod, insikt och nyfikenhet dokumenterat en av vår nutids största pandemier, Hiv-pandemin.

Det unika med film som konst är att Staffan har gjort det möjligt att omsätta statistik och siffror till mänskliga levnadsöden. Han har gett sjukdomen ett ansikte och möten med människor som berör.

Hiv-Sveriges styrelse har beslutat att priset kvarstår.” skriver Hiv-Sverige.

”Jag tycker att han ska lämna tillbaka det”

Cege Hedén som var ordförande för Hiv-Sverige (då Riksförbundet för hiv-positiva) mellan 2003 och 2007 är djupt kritisk till beslutet.

– Det är helt fel. Staffan Hildebrand har begått övergrepp mot yngre pojkar och jag tycker inte att Heders-Red Ribbon ska tilldelas en sån person. Så enkelt är det, säger Hedén till QX och fortsätter:

– Jag tycker att han ska lämna tillbaka det. Det är flera andra som är värda att få det här priset, som till exempel Jörn Svensson postumt, det var en riktig hedersman som gjort otroligt mycket för hbtq-rörelsen och för oss hiv-positiva. Staffan Hildebrand är inte ett dugg värd det här.