I en scen i dramaserien Torka aldrig tårar utan handskar, sitter killarna på gayklubben Timmy (Idag baren Sjögräs) på Timmermansgatan. En av dem läser högt ur tidningen Revolt om varningar för hur Poppers kan orsaka hudcancer. Paul avfärdar det hela som info från dramaqueens. Att just Poppers var problemet stämde inte visade det sig.
Vi letade i vårt arkiv efter de här första artiklarna i tidningen Revolt, den tidning som gav ut under 70-talet och början av 80-talet.
I aprilnumret 1982 finns artikeln med där signaturen Micke berättar om ”sjukdomar som drabbar oss”.
Artikeln inleds: ”Homosexuella hade tills för några år sedan i allmänhet samma sjukdomar som heterosexuella, men nu tycks det som om bilden håller på att ändras.
I oktobernumret samma år skriver chefredaktören Michael Holm om de nya sjukdomarna Kaposis Sarcoma och Pneumocystis carinii: ”De som har ett ”ombytligt” sexliv med många partners bör absolut gå på koll minst två gånger om året, även om de inte har några direkta symptom. På så sätt kan vi komma åt könssjukdomarna och stoppa deras spridning.
Och i Revolts decembernummer 1982 återkommer signaturen Micke med en rapport från San Francisco:
Till dags dato är det några hundratal personer – den övervägande delen homosexuella – som insjuknat och ca 50% av dessa har avlidit. Fortfarande vet man mycket lite om hur sjukdomen överförs, men de senaste rönen pekar på att ett virus spelar in.
Vi har scannat in artiklarna som du kan ladda ner som PDF. De första rapporterna i svensk gaymedia om det som snart skulle komma att kallas aids.
Under oktober kommer vi lägga ut fler artiklar från Revolt och Reporter från tiden då aids ”kom till Sverige”.

Ladda ner Revolt-artiklarna 1982 som PDF




Här kan du ladda ner QX som PDF 1995 – mars 2000 och sedan från april 2003.. Vi hoppas bli klara med inscanningen av alla tidigare QX-nummer under hösten.