I takt med förändrade lagar och en ökad acceptans i samhället har hälsan hos hbtq+ personer förbättrats men vi har fortfarande en lång väg att gå. Det är dubbelt så vanligt med ångest och depression inom communityt än hos heterosexuella och risken för självmord är 2 till 4 gånger högre, skriver Karolinska Institutet. Den nationella folkhälsoenkäten visar att homo- och bisexuella på många områden har sämre livssituation än heterosexuella. Det kan exempelvis bero på att de i större omfattning utsätts för kränkande behandling och våld och hot.

Nu vill forskare med hjälp av artificiell intelligens (AI) få bukt med problemet. The Trevor Project är den största självmordsförebyggande och krisingripande organisationen för hbtq+ personer som erbjuder telefon-, sms- och chattstöd för queera ungdomar i nöd. Och du kan andas ut, det är inte robotar som kommer att vara krisrådgivare – men det är robotar som kommer att utbilda dem.

De har nämligen skapat simulerade fiktiva queera tonåringar, Riley och Drew, som befinner sig i olika slags kriser. Rådgivare interagerar med robotarna för att förbereda sig inför framtida krissamtal med utsatta hbtq+ personer.

Sedan projektets start har 1000 nya volontärer tillkommit. I ett pressmeddelande säger organisationen:

– Nästan 70 procent av våra digitala krisrådgivare arbetar frivilligt på nätter och helger, vilket indikerar ett behov av fler utbildningsalternativ utanför normala arbetstider. Att lägga till kriskontaktsimulatorn i vårt utbildningsprogram erbjuder därför större flexibilitet för våra volontärer, vilket resulterar i att vi kan hjälpa ännu fler hbtq+ ungdomar i kris.

Projektet har blivit uppskattat såväl som uppmärksammat. Rapparen Lil Nas X har visat ett stort engagemang för The Trevor Project. Artisten själv har länge varit öppen med sin kamp om sexualitet och självmordstankar. Carl Nassib, den första NFL-spelaren att komma ut, har donerat nästan en miljon kronor till projektet.

TrevorChat, TrevorText och TrevorLifeline hålls öppen 24/7.