Den europeiska delen av ILGA valde i helgen Maltas Gabi Calleja och danske Martin K.I Christensen att leda det europeiska arbetet tillsammans med de 235 medlemsorganisationerna. ILGA-Europa täcker idag 42 länder med olika föreningar som arbetar med hbti-frågor, där i står för Intersexuell.
– Debatterna vid konferensen indikerar att den pågående ekonomiska krisen tveklöst kommer leda till problem för utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet, sa Martin K.I Christiansen i en sammanfattande kommentar. Krisen skapar också en grogrund för extrem populistisk retorik som skapar ett sämre politiskt klimat. Vi kan se detta hos de europeiska institutionerna men också på nationell och lokal nivå.
Gabi Celleja underströk i sin kommentar att konferensen inneburit att irländska hbt.rörelsen samlats och att hbt-frågor på ön lyfts.
I styrelsen valdes även finska Taja Lehtoranta in i styrelsen. Martin K.I Christensen kommer att tillsammans med svenska Maria Sjödin ta plats i världsorganisationen ILGAs styrelse.
– Jag har suttit i världsstyrelsen i två år nu och är glad och stolt över att få förnyat förtroende. Den globala hbt-rörelsen växer och det är oerhört givande att vara en del av den. Mycket återstår att göra för hbt-personers rättigheter i världen, säger Maria Sjödin i en kommentar.
ILGA har sin kommande kongress i Stockholm under Lucia-veckan nu i december.
– Vi förväntar oss runt 300 deltagare från alla världsdelar till kongressen som har temat Global Rights, Global Respect. Särskilda förkonferenser om bland annat transpersoners rättigheter, religion, hatbrott och utmaningar för olika regioner i världen kommer också att arrangeras, säger RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund.