En av förgrundsgestalterna i kampen mot apartheid-systemet i Sydafrika, ärkebiskop Desmond Tutu avled under annandagen i en ålder av 90 år.

Den anglikanske kyrkoledaren Tutu var en av de främsta förgrundspersonerna under tiden då Nelson Mandela satt fängslad på Robben Island. 1984 fick han motta Nobels Fredspris i Oslo, ett av många utmärkelser under hans livstid.

Han var del i att när Sydafrika blev fritt inkludera hbtq-rättigheter i bygget av den demokratiska regnbågsnationen. I en anglikansk världskyrka som kämpar med sin inställning till såväl kvinnliga präster som synen på samkönad kärlek blev han en förkämpe för inkludering.

2007 uttalade han kritik mot sin kyrka för att den var ”helt besatt av homosexualitet” och konstaterade ”Om Gud, som de säger, är homofob, så skulle jag inte tillbedja den guden”.  I sitt arbete för hbtq-personers mänskliga rättigheter förklarade han 2013 som del av en FN kampanj  att hans engagemang i frågorna var lika starka som hans passion i kampen mot apartheid.

Vid lanseringen av FN-kampanjen i Kapstaden förtydligade han: ”Jag skulle vägra att hamna i en homofobisk himmel. Nej, jag skulle säga tack men nej tack, jag skulle då mycket hellre hamna på en annan plats.”

Han blev också en betydelsefull röst för förnuft i relation till aids-epidemin som fortsatt drabbar stora delar av den afrikanska befolkningen.

Under söndagen har flera hbtq-röster världen över hyllad den anglikanske ärkebiskopen och frihetskämpen. En av dessa, Jonas Gardell, tackar för hans kamp för allas fribet: ”Biskop Desmond Tutu var en av de där sällsynta människorna som rakt igenom utstrålade godhet. Som aldrig böjde sig men ändå aldrig blev alltför hård. Som alltid tog ställning men på samma gång alltid sökte dialog. Som envist aldrig gav upp men som ändå aldrig blev bitter. Han stod dessutom på vår sida långt före nästan någon annan gjorde det.”

 

I en sammanställning från nyhetsbyrån Reuters sprids idag några av Tutus mest kända citat:

  • Don’t raise your voice. Improve your argument.
  • We need to stop just pulling people out of the river. We need to go upstream and find out why they’re falling in.
  • Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness.
  • Without forgiveness, there’s no future.
  • Do your little bit of good where you are; it’s those little bits of good put together that overwhelm the world.
  • I wish I could shut up, but I can’t, and I won’t.