SVT Nyheter Skåne uppger idag att kommunstyrelsens ordförande i Hörby, Cecilia Bladh In Zito (SD) fick ett utbrott som chockade personalen då hon såg två bordsställ med regnbågsflaggan vid ett studiebesök hos Individ- och familjeomsorgens lokaler i november.

De två flaggorna var utplacerade av den lokala fackklubben Vision. Då ingen i personalen vågat ställa upp med namn och bild för att berätta om händelsen fick SVT Nyheter Skåne en kommentar av Visions ombudsman Madelene Eriksson som berättar att personalen blev så rädd att de plockade bort flaggorna.

Bladh in Zinto uppger att hon framförde sin åsikt att regnbågsflaggan är ett ”politiskt markering” som inte skall synas i kommunens byggnader med en ”väldigt sansad och tydlig ton”. Hon menar även att regnbågsflaggan är exkluderande mot de som röstar på SD.

Madelene Eriksson och fackförbundet Vision tolkar dock flaggan som inkluderande, vilket även en rad inlägg på Bladh in Zintos facebooksida ger även uttryck för under tisdagen.

Efter händelsen kallade fackförbunden Vision och SSR in till ett möte med kommunen vars arbetsgivarrepresentanter bad om ursäkt.

– Vi tycker ju att det vore mycket bättre om kommunstyrelsens ordförande själv hade bett om ursäkt till de utsatta, säger Madelene Eriksson till SVT Nyheter Skåne.

Bordsställen med regnbågsflaggor är nu åter på plats i lokalerna.

– I den här verksamheten vill man välkomna precis alla människor, förklarar Eriksson till SVT Nyheter Skåne.

Senast Cecilia Bladh in Zinto uppmärksammades medialt för sitt sätt att uttrycka sina åsikter var i oktober 2020 i samband med den så kallade ”badskandalen”. Efter att media uppmärksammat att flera chefer i kommunen tagit sig in på ett stängt poolområde, kallade Bladh in Zinto in politiker för att få dem att inte kommentera händelsen.

Vid mötet skall hon enligt referat publicerade av Aftonbladet ha smällt i bordet och skällt ut oppositionspolitiker i 15 minuter. Efteråt bad hon om ursäkt för sitt beteende, uppges i artikeln som hon då själv valde att inte kommentera. I februari samma år skrev tidningen Aftonbladet om att anställda i Hörby kommun beskrev sin arbetsplats efter att Cecilia Bladh in Zinto tillträtt posten som kommunstyrelsens ordförande med orden  ”skräckvälde” och ”tystnadskultur”.

Sedan 2018 styr Sverigedemokraterna som största parti i Hörby tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sveriges Pensionärers Intresseparti genom att de fyra innehar 24 av totalt 41 mandat i kommunfullmäktige.