Ett benådningssystem för historiska brott som ämnar ”rätta begångna fel” i landet ska nu även gälla personer som gjort sig skyldiga till samkönat sex under tiden det klassades som kriminellt.

Alla som historiskt har dömts under lagar mot homosexualitet har nu möjlighet att ansöka om att ta bort domen eller polisärendet från statliga register, rapporterar Sky News.

– Jag hoppas att utökningen av benådningssystemet kommer att ta oss en bit på vägen för att rätta tidigare misstag och försäkra hbtq-personer att Storbritannien är en av de säkraste platserna i världen att kalla sitt hem, säger Tory-ministern Priti Patel.

I delar av USA har hbtq-personer som dömts för ”sodomi”, en lag som togs bort så sent som 2003 i delstaten South Carolina, benådats automatiskt. Men i delstaterna South Carolina, Idaho och Mississippi är det fortfarande inte möjligt att ansöka om att stryka domarna ur systemet. Det skapar stora problem för de män som dömts för samkönat sex som tidigare klassats som sexualbrott. Än idag står personerna med i det nationella registret av sexualförbrytare och tvingas uppge sin ”sexualförbrytarstatus” när de ansöker om vissa jobb och bostäder.

En man som dömdes för att ha haft samkönat sex med sin partner 2001 benådades i USA 2006. Men på grund av att han fortsatt är registrerad som sexualförbrytare tvingas han inställa sig hos polisen två gånger om året för att ge uppdaterad information om sin adress, sitt arbete, fordon, fingeravtryck, handavtryck och sina konton på sociala medier. Mannen har nu stämt delstaten South Carolina i ett försök att tas bort från registret, rapporterar Queerty.