20-åriga Amarey Lej hittades skjuten till döds klockan sex på morgonen den 1 januari i Pittsburgh. Därmed blev hon den första inrapporterade transpersonen att mördas år 2022, rapporterar LGBTQ Nation.

Hennes vänner har startat en crowdfunding-kampanj för att samla ihop pengar till hennes begravning. Här beskrivs hon som en ”livfull personlighet med en närvaro som fyllde alla rum”.

Enligt mätningar var 2021 det dödligaste året hittills för mord med transfobiska motiv. Enligt Transrespect versus Transphobia som årligen sammanställer kända mord på transpersoner världen över dödades 375 personer förra året.

I USA, där Amarey Lej kommer ifrån, var siffran 50.

”Tyvärr känner många rasifierade transpersoner till den här staden, precis som stora delar av sydvästra Pennsylvania. Det är inte säkert för oss. Amarey var inte den första, men det är upp till oss alla att se till att hon blir den sista. Det här är vår tid, som transpersoner och aktivister, att samlas och påbörja samtal om säkerhet och politik. Det är vår tid tid att kräva rättvisa för Amarey och för oss alla. Våra liv står på spel, och vi förtjänar inte bara att överleva, vi förtjänar fred och glädje” skriver transrättsorganisationen SisTers PGH.