Maricoin, inspirerat av skällsordet maricon (bög) på spanska, lanserades i ett populärt hbtq+ område i Madrid i fredags. Redan tidigt nästa år ska man kunna handla med valutan på hbtq+ vänliga företag och evenemang världen över, rapporterar Gay Times Magazine.

– Vi flyttar på ekonomin. Varför skulle inte communityt tjäna på det? Istället för banker, försäkringsbolag eller stora företag som ofta inte hjälper hbtq+ personer, säger medgrundaren Juan Belmonte till Thomson Reuters Foundation.

Belmonte berättar att idén till maricoin växte fram som en motreaktion när den ultrakonservativa gruppen HazteOir lanserade en kampanj 2017 mot transpersoner.  Den konservativa kampanjen lät en buss åka igenom Spanien med texten “Pojkar har penisar, flickor har vulvor. Låt er inte luras”. Det dröjde inte länge tills spanska myndigheter förbjöd kampanjen.

Genom maricoin hoppas Belmonte att hjälpa hbtq+ communityts ekonomiska inflytande i kampen mot homofobi.

Den globala hbtq+ marknaden är enorm och rankas som världens fjärde största ekonomi, enligt den schweiziska banken Credit Suisse. Maricoins VD Francisco Alvarez säger att 8 000 personer försökte köpa maricoins innan valutan ens var ute på marknaden.

Deras mål är att valutan ska finnas tillgänglig som betalningsmedel hos alltifrån restauranger och kaféer till butiker och hotell som skriver på ett ”jämställdhetsmanifest” som försvarar hbtq+ personers rättigheter och ”alla som lider av utanförskap”.

– De anläggningar där man kan betala med valutan och som skriver på manifestet kommer att listas på en hbtq+ guidekarta, säger Alvarez och fortsätter:

– Om de bryter mot någon av punkterna i manifestet, kommer de att utvisas från maricoin.

Alvarez och Belmonte hoppas att satsningen kan generera en finansieringskälla för hbtq+ företag och samhällsinitiativ världen över.

– Vi kommer kunna ge mikrokrediter till människor som till exempel vill starta hbtq+ vänliga kaféer i Colombia eller stödja projekt som hjälper queera flyktingar att fly från länder där de skulle stenas till döds, säger Alvarez och fortsätter:

– Vi ser fram emot att förändra världen!