Homosexuella Gareth Lee arbetar för hbtq-organisationen Queerspace i Nordirland. 2014 planerade organisationen en mindre fest i samband med den Internationella dagen mot homofobi. Gareth beställde en tårta från populära konditoriet Ashers Bakery som skulle föreställa Bert och Ernie från kultprogrammet Sesame Street och ha texten ”Support gay marriage” ovanför organisationen Queerspaces logga.

Han betalade i förskott men blev sedan kontaktad av en av ägarna till det familjeägda bageriet som informerade att de inte tänkte göra tårtan eftersom budskapet gick emot deras kristna tro. Enligt Daniel McArthur som driver bageriet ska de i samtalet med Gareth ha förklarat att de inte tror på samkönade äktenskap och att de även tidigare har nekat att göra tårtor med motiv som till exempel svordomar, nakna kroppar och bilder som strider mot deras tro.

Bageriet återbetalade pengarna till Gareth som lyckades hitta ett annat bageri att baka tårtan i tid till festen.

– Deras nekande att göra tårtan fick mig att känna mig ovärdig och som en mindre människa, har Gareth förklarat om händelsen som han tog vidare till domstol.

Efter sju år i olika rättssalar med domar som gått i favör till båda parterna gick fallet om tårtan hela vägen till Europadomstolen. Igår stod det klart att Gareth Lee har förlorat sin långa kamp när Europadomstolen meddelade att de inte kommer bestrida den senaste domen från Storbritanniens högsta domstol som dömde att de kristna bagarna inte gjort sig skyldiga till diskriminering.

Europadomstolen motiverar beslutet att kasta ut fallet med att Gareth Lee inte uttryckligen hade åberopat sin rätt enligt Europakonventionens skydd av mänskliga rättigheter under den nationella rättsprocessen utan hade förlitat sig på nationella lagar.

Domen som nu står kvar lagd av Storbritanniens högsta domstol lyder: ”Den sökande behandlades inte annorlunda på grund av hans sexuella läggning, vägran att tillhandahålla tårtan var på grund av de svarandes religiösa motstånd av samkönade äktenskap.”

Domen välkomnas av den kristna lobbygruppen Christian Institute som stöttat fallet genom rättegångsprocesserna.

– Det här är goda nyheter för yttrandefrihet, goda nyheter för kristna och goda nyheter för McArthurs.