Året var 1983 när Frankrike införde förbudet mot homosexuella män att donera blod – under en tid då rädslan för hiv var stor. 2016 upphävdes förbudet, men trots det har det inte varit fritt fram att donera regnbågsblod. För att potentiella donatorer skulle godkännas tvingades de avstå från sex ett helt år innan blodgivning, något som 2019 ändrades till fyra månader.

Men den 16 mars träder nya regler i kraft i Frankrike, vilket i korthet innebär att alla donatorer kommer stå lika inför lagen, rapporterar The Local. Landets social- och hälsominister Olivier Véran skrev i ett inlägg på twitter “Från och med den 16 mars kommer alla fransmän, oavsett sexuell läggning, att kunna donera blod! Vi sätter stopp för en ojämlikhet som inte längre är rättfärdigad”.

Även Grekland avskaffar nu sitt förbud som bannar alla män som har haft sex med män (MSM) sedan 1977 från att donera blod, rapporterar OUTInPerth. Beslutet kom strax efter att landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis förra året beordrade regeringen att se över policyn.

Greklands hälsominister Thanos Plevris och vice president Mina Gaga utfärdade i ett ministerdekret den 10 januari att policyn kommer tas bort och att domen kommer att bli till lag så snart den publiceras i regeringens gasett (Greklands juridiska tidning).

Trots progressiva framsteg från många håll och kanter har vissa länder fortfarande kvar diskriminerande regler för MSM-donatorer. I USA måste homosexuella män och kvinnor som har sex med homosexuella män avstå från samlag i tre månader innan donation. I dagsläget råder det en blodkris i landet och i ett pressmeddelande publicerat den 10 januari av Human Rights Campaign (HRC) sa interimspresident Joni Madison följande: ”Vi står inför en nationell blodbrist. Det här är en kris som delvis kan åtgärdas genom att modernisera Food and Drug Administrations diskriminerande policy som förbjuder män som har sex med män att donera blod. Den nuvarande policyn är föråldrad, återspeglar inte vetenskaplig fakta och fortsätter att orättvist stigmatisera ett segment av samhället.”

Även i Sverige finns det barriärer om man som MSM-donator vill ge blod. Enligt dagens regler måste bi- och homosexuella män ha en “karenstid” för blodgivning, det vill säga att de inte får ha haft sex med en annan man på ett halvår innan donation.