Idag, den 13 januari, kommer Polens riksdag rösta om ett lagförslag som kommer att leda till en ny skolreform, rapporterar Pink News. Lagen, också så kallad “Czarneks Lagen”, är döpt efter skolministern Przemysław Czarnek som vid flertalet tillfällen uttryckt sig homofobiskt. Han har bland annat sagt att hbtq+ personer inte är jämlika “normala personer” och har dragit paralleller mellan det queera communityt och nazister.

Om lagen går i lås kommer regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ha mer makt och kontroll över skolan, med skolinspektörer och polska regeringstjänstemän som övervakare. PiS menar att ändringar i skolsystemet bland annat kommer att innebära införandet av kristna värderingar i undervisningen, lära ut barn att vara stolta över polsk historia och “skydda barnen”. Skolministern säger att lagen kommer att stoppa utbildning som är “ett hot mot barnens moral”, speciellt när det kommer till sexualkunskap.

Kritiker menar däremot att lagen är ett försök att eliminera liberala värderingar från den offentliga sektorn. Rémy Bonny, verkställande direktör för hbtq+ rätthetsorganisationen Forbidden Colors, säger att skolreformen kommer att medföra att lärare och skolor inte längre kommer att kunna hjälpa regnbågselever, med rädslan att bli avskedade.

I en offentlig utfrågning förra månaden diskuterades Czarneks Lagen. På plats var studenten Anna Maziarska som inte vill att skolreformen ska gå i verkställighet.

– Jag är orolig för min lillasyster och människorna som kommer att börja i skolan. Vi förtjänar en fri och oberoende utbildning, sa hon och fortsatte:

– Som icke-heteronormativ kvinna bosatt i  Polen tror jag inte att minister Czarnek representerar oss. Han är en kvinnohatare, homofob och hatisk person som vill förstöra polsk utbildning.

Polens största oberoende tidning Gazeta Wyborcza skriver följande om lagförslaget:

”De kommer inte att tillåta hbtq+ organisationer att komma till skolan och föreläsa om jämställdhet. Och de kommer inte att skicka lärare på jämställdhetsutbildningar. För de vill inte bli av med jobbet.”