Året var 1988 då Scott Johnson hittades naken och död nedanför en klippa vid Blue Fish Point, Australien – under en period då australiensiska gäng jagade, misshandlade och tvingade gaykillar att hoppa från klippor.

Men polisen var snabba med att fastställa Johnsons dödsorsak som självmord trots att familjemedlemmar protesterade. Under 2015 krävde familjen att den Australiensiska federala polisen (AFP) skulle återuppta utredningen och två år senare öppnades Scotts fall igen.

2018 gick delstaten New South Wales ut med att den som kommer med information om fallet belönas med en miljon australiensiska dollar, någonting som Johnsons bror Steve sedan dubblerade. Efter många om och men fick de kontakt med en person som kom att bli en viktig pusselbit i utredningen.

2020 pekades 50-årige Scott White ut av personen, som anklagade honom för att ha mördat Scott Johnson 1988. Han nekade till brott, men för tre dagar sedan erkände han sig skyldig, rapporterar Attitude. Whites advokat försökte upphäva erkännandet men högsta domstolen avslog motionen och dömde honom idag för mord.

Australiens myndigheter har nu medgett att de homofobiska “klippmorden” aldrig undersöktes tillräckligt noga vilket lämnade många fall ouppklarade, skriver The New York Times. Scott Whites utredning öppnades tillsammans med 87 andra liknande fall.

Steve säger att arresteringen av White är en upprättelse ”för de dussintals andra homosexuella män som miste livet under 1980- och 90-talet, i en värld full av homofobiska fördomar och hat”.