Analyserna är klara; Republikanerna har gått för långt åt höger, inte minst i moral och social frågor. ”var hittar du någon republikan som talar för aborträttigheter och samkönade äktenskap”, frågades på morgonen svensk tid i amerikanska CNN. Budskapet från valet är klart, skall man vinna i USA krävs en mittenpolitik som inte stöter bort kvinnor, den växande spansktalande befolkningen, svarta och som inte för en aggressiv antigay-politik.
I Maryland fick, när en majoritet av rösterna räknats, Proposition 6 en majoritet med 52%, i Maine fick Fråga 1, 53% och i Washington Folkomröstning 7, 52% och samkönade äktenskap röstades därmed igenom av väljarna. I Minnesota avslogs med 51% ett förslag om att förbjuda samkönade äktenskap. En tydlig signal om att den negativa attityden i hbt-frågor på allvar börjar bli ett stort problem för republikanerna.


En tårögd guvernör i Washington, Chris Gregoire, hyllar resultatet i folkomröstningen kring samkönade äktenskap. I bakgrunden senator i delstaten Ed Murray med partnern Michael Shiosaki

USAs Senat får sin första öppet homosexuelle ledamot efter att Tammy Baldwin (dem) valdes att representera Wisconsin. Till Representanthuset blev det närmast ”storslam” för de öppet homosexuella som ställde upp till val. Sean Patrick Maloney från New York valdes in, från Wisconsins andra distrikt valdes Mark Pocan, David Cicilline kan nu representera Rhode Island. I Arizona slog Kyrsten Sinema den republikanske motståndaren Vernon Parker. I Kalifornien valdes Mark Takano att representera San Diego-området. I Massachusetts förlorade den enda och den första republikanske kandidaten till representanthuset som är öppet gay, Richard Tisei, mot demokraten John Tierney. Jared Polis (dem) omvaldes slutligen att representera Colorados andra distrikt.
I Idaho förlorade den demokratiske kandidaten Nicole LeFavour i ett traditionellt bergfast republikanskt distrikt.

Tammy Baldwin valdes in i Senaten och blir därmed dess förste öppet homosexuelle senator

När Obama i morse svensk tid höll segertalet avslutades det i en uppmaning att inte tro på hur splittrad nationen beskrivs vara. Och han tog åter upp att ”oberoende av vem man är”, svart eller vit, rik eller fattig, unge eller gammal och så vidare – och självklart tog denna president i uppräkningen även upp gay eller straight.