Efter att den 31 oktober ha återvänt från ett möte med samväldesländer i Kanada där Ugandas hantering av sina homosexuella medborgare lyftes, möttes talmannen i Ugandas parlament Rebecca Kadaga av supportrar i hemstaden.
– Om det bistånd de hotar att dra in skall användas för att promota homosexualitet, så vill vi inte ha det, sa hon vid en presskonferens där hon förklarade att hon vill se att den omdebatterade antihomo-lagen skall drivas igenom.
Kadaga förklarade att hon blivit illa behandlad i Kanada och att man där blandat sig i Ugandas inre angelägenheter.
Lagen innehåller förslag om att straffa de som inte anger homosexuella till polisen, skärper straff för homosexuella kontakter och även innehåller dödsstraff för hiv-positiva som har sex med personer av sitt eget kön.
Antihomosexuella stämningar har funnits länge i Uganda där presidenten Yoweri Museveni 1999 uttalade att homosexuella som kom ut antingen skulle ignoreras eller pålas och dödas av sina föräldrar. 2005 infördes ett lagförbud mot enkönade äktenskap. Året efter startade tidningen Red Pepper en medial hetskampanj där 45 påstått homosexuella hängdes ut med namn och bild. Kampanjen ledde till att modiga hbt-aktivister höll en presskonferens och att flera politiker samtidigt började uttala sig hätskt.
2008 vann hbt-aktivisterna Victor Mukasa och Yvonne Oyoo en juridisk seger då Högsta domstolen förklarade att det var fel att genomföra razzior i deras hem i jakt på information om homosexuella och hbt-rörelsen.
2009 kom så det lagförslag som sedan dess utgjort ett direkt hot mot landets homo- och bisexuella. Lagförslaget presenterades av David Bahati från landets största parti och blev snart internationellt uppmärksammat. Bland annat kom uppgifter fram kring hur evangeliska kyrkor i USA aktivt bidragit till lagförslaget och det allt hätskare klimatet i landet.
Lagförslaget har sedan i omgångar begravts och aktualiserats och bland annat från svenskt håll har påtryckningar skett där även det svenska biståndets vara eller icke vara funnits med i diskussionerna.
Den 31 oktober meddelande Danmark att man följer Sverige, Irland och Storbritannien och fryser biståndet till Uganda. Detta dock med hänvisning till att en ugandisk rapport visat på att biståndspengar hamnat i privata fickor.
Samma dag kommer Rebecca Kadagas hot om att aktualisera den stränga antihomolagstiftningen som svar på den internationella kritiken.

Se nyhetsinslaget på ugandiska NTV


Tidigare artiklar om situationen i Uganda på QX.se