Kristin M. Kingrey har arbetat för det amerikanska flygvapnet i West Virginia i 14 år. Nu stämmer hon sin arbetsplats efter att ha blivit trakasserad och pressad av sina chefer att ”se mer feminin ut”. Skulle hon inte låta sitt hår växa ut och börja använda smink fick hon veta att det skulle få konsekvenser för hennes karriär.

Till West Virginia Fairness berättar öppet lesbiska Kristin att hennes chef 2018 ville att en annan kvinnlig anställd skulle fungera som hennes ”mentor” i smink och hårstyling. Hon tvingades också prova en uniformskjol för att chefen ville se om den passade.

Besöken in till hennes överordnades kontor blev frekventa med återkommande klagomål på hennes utseende och hennes korta hår.

Januari 2019 ansökte Kristin om en annan tjänst inom flygvapnet. Hon intervjuades för tjänsten och fick jobbet. Men innan hon hann tillträda drogs finansieringen för den nya tjänsten hastigt tillbaka och de sa att hon var tvungen att söka om tjänsten när den utannonserades igen. I samband med det fick hon reda på att hennes tidigare överordnade, som krävt att hon skulle bli mer feminin, hade bytt avdelning och nu var chef där hennes nya position skulle ha varit.

– Det är helt enkelt fel. Mitt utseende har inget att göra med min arbetsmoral, vem jag är eller min karaktär. När kommentarerna först kom var jag förvirrad över varför det ens spelade roll.

Efter de många turerna kring Kristins maskulint kodade stil på hennes arbetsplats har hon bestämt sig för att stämma flygvapnet och den amerikanska armén i en civil domstol.

– Jag är den jag är. Jag är mig själv och det är inte fel. Det är inte jag som går över gränsen. Varför ska jag behöva ändra på mig på grund av någon annans preferens?

Målet, som blir det första i dess slag i USA, förväntas ta upp mot två år innan en dom kan meddelas.