Med röstsiffrorna 142 för och 0 emot antog den franska Nationalförsamlingen på tisdagskvällen ett förbud mot omvandlingsterapier i syfte att ändra en person sexuella läggning eller könsidentitet.

Även om praktiken att med ”terapier” försöka tvinga homo-bisexuella och transpersoner att ändra sin personlighet inte har varit tillåten innebär gårdagens beslut att förbud införs i lagen och att straffpåföljd nu kan utdömas. Den som påtvingar en annan omvandlingsterapi kan dömas till två års fängelse och böter på upp till 30 000 Euro.

Om brottet riktar sig mot minderåriga eller skett inom familjen kan straff på upp till 3 års fängelse och böter på 45 000 Euro utdömas.

I ett inlägg på Twitter kommenterade Frankrikes president Manuel Macron beslutet: ”Förbudet mot omvandlingsterapi har antagits enhälligt!
Låt oss vara stolta, dessa ovärdiga praktiker har ingen plats i Republiken. Eftersom det inte är ettbrott att vara dig själv, eftersom det inte finns något att bota.”

Omvandlingsterapi är inom EU även förbjudet i Tyskland och Malta.

I svenska riksdagen finns just nu två motioner som vill se ett svenskt förbud. Dels från socialdemokraterna Sultan Kayhan och Daniel Andersson, som även är förbundsordförande för HBT-Socialdemokraterna, med flera och dels från liberalerna Robert Hannah och Arman Teimouri.

Robert Hannah har även ställt en fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (s) om han är beredd att införa förbud som förutom nu i tre EU-länder även införts i Israel och Kanada. Svar på frågan skall ges den 2 februari.

En kartläggning av omvandlingsterapi genomförs sedan i somras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Ett uppdrag som skall presenteras senast 1 juni i år.