Timberly Höök är 24 år och bor i Västerås. Om dagarna studerar hon upp sina betyg och planerar att bli sjuksköterska. Hon är också aktiv på sociala medier, TikTok är favoriten.

– Jag vill visa att transpersoner är en grupp som utgörs av väldigt många olika personer. Vi är lika unika som alla andra. Det finns så många stereotyper och jag vill att folk ska sluta tro på den skeva bilden som finns om transkvinnor, att vi skulle vara farliga män som klär ut oss för att attackera kvinnor. Och det försöker jag göra genom humor på sociala medier.

”Det har blivit normalt att folk behandlar mig som skit”

Timberly kom ut som trans för sin familj och vänner för tre år sedan. Det gick bra och de flesta nära henne förstod.

– Jag fick jättemycket stöd från mina vänner. Min familj blev lite chockade först. Min mamma frågade mig om jag inte bara kunde leva som en feminin homosexuell man. Då frågade jag om hon kunde det och hon svarade ‘nej, för jag är inte det’, och jag sa ‘inte jag heller’.

Efter den inledande reaktionen från hennes mamma har livet rullat på och hennes familj är stöttande.

– Jag har haft väldigt tur på det sättet, konstaterar hon.

Men något som hon inte hade räknat med var reaktionerna från folk i periferin och det transfobiska hat som skulle ösas över henne på sociala medier. Hon säger att det har blivit normalt för henne att bli behandlad som skit.

– Jag hade redan fått smaka på hatet när jag tidigare uppfattades som en feminin man i samhället. Det var tufft att inte passa in i normen som en maskulin kille. Men hur mycket hatet skulle öka när jag kom ut som transkvinna, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Rekommenderas stänga ner sina sociala medier – för sin egen säkerhet

Bland kommentarerna på hennes bilder och filmer på sociala medier är det mörkt. Hon hånas, främlingar kräver att hon berättar om hennes könsdelar och hon hotas till livet.

– Folk lägger ut min hemadress och skriver att de ska knäppa mig om de ser mig på stan. Jag får höra att jag förstör för libaneser eftersom jag har libanesisk bakgrund. Hatet kommer från trollkonton men det är också många som skriver från sina personliga konton och öppet står för att de tycker att transpersoner är äckliga och konstiga, säger hon och fortsätter:

– Det är kanske lätt att tro att det är män som uttrycker sig såhär, men det är också många kvinnor som skriver att jag är en bög, att jag inte är en kvinna och aldrig kommer bli en kvinna.

Timberly har polisanmält trakasserierna flera gånger. Men det har inte lett till något. Den senaste anmälningen som QX har tagit del av skedde i början av året. Ingen förundersökning inleddes då polisen bedömde att brottet inte gick att utreda.

– Jag ringer till polisen och berättar vad folk skriver och säger. Att folk lägger ut min hemadress och skriver att ‘de är på väg’ och att jag sitter och undrar om det är idag jag ska bli mördad. Jag känner inte att de tar mig på allvar. Det enda som händer är att utredningen läggs ner jättesnabbt och så rekommenderar de mig att stänga ner mina sociala medier för min egen säkerhet. Men jag vill inte behöva gömma mig för att folk inte kan behandla mig med respekt.

Hon berättar att de som inte mordhotar henne istället behandlar henne som en ”exotisk frukt” genom att visa ett överdrivet intresse och ställer gränslösa frågor om hennes kropp.

– Jag vill inte längre vara tyst om hur jag behandlas och fortsätta ta all skit. Jag vill berätta hur det faktiskt kan se ut för transpersoner här i underbara Sverige, som man så gärna vill tro är så progressivt och framåt.