Då Prideparaden anordnades i Helsingborg i somras var ett speciellt ögonblick. Det var nämligen den första i Sverige sedan pandemins start, och trots pågående pandemi kunde den genomföras med hjälp av en begränsad mängd deltagare och ständiga påminnelser om att hålla avstånd. Mannen bakom paraden och Pride-firandet i Helsingborg har nu prisats för sitt arbete.  Albin Ganovic utsågs nyligen till Årets Eventskåning 2021, efter en omröstning av allmänheten och skånsk eventbransch.

Hallå Albin, vad betyder det här för dig?
– Åh, jag är så himla glad och tacksam! Detta är en välbehövlig klapp på axeln efter dessa år av pandemi. Sen är man inte Årets Eventskåning själv, de är alla volontärer, personal, partners och sponsorer. Alla eldsjälar som engagerat sig och sett till att vi kunnat genomföra festivalen. Detta är allas pris!

Vad var den största utmaningen med att fixa Pride i pandemitider?
– 
Att planera en festival som ständigt behöver följa nya riktlinjer, de kunde ju ändras över natten och jag tillsammans med mitt team fick vara beredda på att planera om helt varje morgon.
 
Hur ser du tillbaka på Pride i somras?
– 
Med mycket kärlek. Det var nästan overkligt att se paraden starta och gå igenom hela stan. Att se så många människor samlas, så många unga. Ja, de var magiskt. 
Planeras nåt just nu?
– Helsingborg Pride 17-18 juni. Nu blir ju alla delar av festivalen fysiska, såväl en officiell fest, stort parkområde mitt i stan. Jag ringer runt till ESC-vinnare och frågar om de vill uppträda hos oss. Vi hade förra året ett panelsamtal om hbtq+ i näringslivet där bland andra Petter Stordalen och IKEAS Sverigechef satt och diskuterade. De var en stor succé och har lett till en ny förgrening i vårt program som heter Pride Talks, en heldags kongress.