Det är slutidrottat för kvinnor med transbakgrund om Donald Trump får bestämma. Det gjorde han klart i ett tal i Texas förra helgen när han kampanjade för att bli republikanernas kandidat till nästa presidentval, rapporterar GayTimes.

– Vi ska förbjuda män från att delta i damidrott. Det är så löjligt. Har ni hört om mannen som är med i simlaget? sa Donald Trump.

Personen han refererade till är simmerskan Lia Thomas som presterat enastående resultat inom college-simning för University of Pennsylvania. Thomas, som har transbakgrund, har väckt flera kritiska röster som menar att hennes biologiska kön gör att hon inte borde få tävla mot andra kvinnor. Men Thomas har också försvarats av flera stora namn som bland annat OS-simmaren Brooke Forde.

– Att behandla människor med respekt och värdighet är långt mycket viktigare än vad pokaler och rekord någonsin kan vara. Därför har jag inget emot att tävla mot Lia på NCAA i år, sa Forde i ett uttalande förra veckan.

Exakt hur Donald Trump, om han återigen blir vald till USA:s president, ska förbjuda kvinnor med transbakgrund från att idrotta är oklart då presidenten inte har kontroll över varken elitidrott eller skolidrott.