– Grundläggande rättigheter är universella och inte en fråga för subsidiaritetsprincipen, sa idag Sirpa Pietikäinen (samlingspartiet, EPP-gruppen) en av ledarna för EU-parlamentets HBT-grupp efter att Tonio Borg, Maltas föreslag till ny EU-kommissionär utfrågas av parlamentet.
Om han godkänns är det politikområden miljö, konsumentfrågor och folkhälsa han kommer ansvara för. Han stöds av parlamentets EPP-grupp där svenska moderater, kristdemokrater och finska samlingspartister ingår.
Pietikäinen uttrycker i uttalandet från parlamentets HBT-grupp en ”förhoppning” om att Borg ”kommer att följa sitt förbehållslösa engagemang för dessa universella rättigheter.”
Från EU-parlamentets HBT-grupp har stor oro inför Borg framförts på grund av hans politiska ställningstaganden på Malta. HBT-gruppen citerar uttalanden som Borg gjort om att ”endast skydda de som förtjänar skydd” i samband med diskussioner om samkönade äktenskap. HBT-gruppen sa inför utfrågningen att han uttryck ”ultrakonservativa” åsikter om skilsmässa och röstat mot legalisering av skilsmässor liksom att han velat införa abortförbud i landets konstitution.
Brittiske Michael Cashman från den socialdemokratiska gruppen och en av ledarna i parlamentets HBT-grupp, är skeptisk.
– Jag är fortsatt oroad med tanke på Tonio Borgs CV, säger han efter utfrågningen men noterar att Borg lovade se över blodgivningsregler när det gäller homosexuella män, sjukdomsklassificeringen av transpersoner och sexuell och reproduktiv hälsa.
Liberala ledamoten Sophie in ‘t Veld (Nederländerna) är dock klart negativ.
– Han får ett tydligt nej från mig, säger hon i HBT-gruppens pressmeddelande. Tonio Borg sa att han inte kommer att förändra synsätt som jag är direkt notståndare till. Hans Europa är inte mitt Europa.
Även De grönas Ulrike Lunacek (Österrike) and Raül Romeva (Spanien) liksom Vänsterns Dennis de Jong (Nederländerna) är direkt negativa även efter dagens utfrågning.
För att godkännas av parlamentet krävs att den socialdemokratiska gruppen ger sitt godkännande. I nästa vecka tas det slutliga beslutet om han godkänns som ny maltesisk kommissionär.