I fredags hörde FNs kommitté mot tortyr svaren på ett antal frågor som ställts kring situationen för hbt-personer i Ryssland, rapporterar Sankt Petersburgbaserade hbt-organisationen Coming Out.
För Ryssland svarade den ryska delegationens ordförande Georgy Matyushkin att diskriminering straffas enligt den ryska lagen.
Coming Out säger vidare att Matyushkin vi FN-hearingen lät meddela att den ryska lagen inte innehåller några skrivningar som diskriminerar på grund av sexuell orientering.
FN-kommitténs rapportör Felice Gaer lyfte två aktuella fall där gayklubben 7freedays i Moskva och “Parizhskaya zhizn” (Pariserliv) i Tiumen utsattas för regelrätta attacker av huliganer under oktober månad.
– Det stämmer att den 11 oktober utsattes två klubbar i Moskva, där sexuella minoriteter möts, för attack, bekräftade Oleg Vereykin från den ryska delegationen vid hearingen.
– Omkring 20 personer deltog i attacken. Tre personer, som var offer för attacken, fick föras till sjukhus för vård.
Vereykin berättade som svar på Gaers fråga om hur staten svarat på attackerna att de lett till ett åtal för skadegörelse och att specialutredning om händelserna nu har beslutats.
Rekommendationer från FN-kommittén till Ryssland kommer att presenteras i slutet av november. Förutom FN-rapportören och de svar som den ryska federationens representanter gav vi hearingen har Coming Out och den ryska stiftelsen Rainbow tagit fram en egen rapport om situationen för hbt-personer i landet med förslag på åtgärder för förbättringar.

Läs om attacken mot 7freedays hos The Moscow Times