Nyhetssajten Gay.it rapporterar idag att det italienska högerpopulistiska partiet Lega (tidigare Lega Nord), med partiledaren Matteo Salvini i spetsen, vill skärpa straffet för de som tar hjälp av värd/surrogatmödrar.

Redan idag är det förbjudet i Italien med straff på mellan 3 månaders upp till 2 års fängelse och böter på mellan 600 000 upp till en miljon Euro.

I ett lagförslag som lämnats in till första kammaren i det italienska parlamentets deputerandekammare förslår Lega att alla som i någon form ”utför, organiserar eller marknadsför surrogatmödraskap kan dömas till två upp till fem års fängelse och böter på mellan 1,2 upp till 2 miljoner Euro”. I förslaget vill Lega Nord även kriminalisera de italienska medborgare som tar hjälp i utlandet.

I förslaget, som har Anna Rita Tateo som förstanamn på förslaget, sägs att värd/surrogatmödraskap skapar sociala, rättsliga och ekonomiska konsekvenser som är ”svåra att komma åt”.

Lega Nord skriver vidare att partiet vill se internationella överenskommelser för att ”få stopp för denna moderna form av slaveri”.

I en kommentar till artikeln tolkar Gay.it Legas engagemang för att skärpa lagen som ännu ett tecken på att ”valkampen inför 2023 redan har börjat” för ett parti som tappat i opinionsundersökningarna.

I Sverige är värd/surrogatmödraskap inte tillåtet, men det finns inget förbud om barnet fötts utomlands. Den statliga utredningen Olika vägar till föräldraskap från 2019 kom fram till att inte legalisera vare sig kommersiell eller altruistiskt värd/surrogatmödraskap.