David Archuleta kom tvåa i American Idol 2008 efter att ha fått 43 miljoner röster i finalen och var som 17-åring en av de yngsta finalisterna någonsin. Efter Idol har David släppt flera album (hans debutalbum gick direkt in på 2:a plats på Billboard) och han har bl.a. turnerat med Demi Levato. Förra året kom han ut i ett långt inlägg på sitt instagram, något som inte var helt okontroversiellt då David är mormon. Sedan dess har har brottats med sina känslor och funderingar kring Gud och sin tro.  I ett en timme långt inlägg på youtube delade han nyligen med sig av sina tankar där han bland annat berättar att han inte velat fortsätta leva.
Jonathan Österlund,
från Stockholm, är  själv uppväxt i en mormonfamilj och har sett hela klippet med David.
Jonathan, berätta först lite om din bakgrund som mormon.
Jag var aktiv mormon till jag var 27 år och hela mitt liv blev jag uppfostrad att vara en god kristen, läsa om Jesus, be till Gud, gå till kyrkan och att ställa upp och visa kärlek till människor i min omgivning. Jag var missionär för mormonkyrkan i två år i Grekland direkt efter gymnasiet och studerade på Brigham Young University, ett universitet i USA som ägs av mormonkyrkan. Jag var hardcore mormon och gjorde allt för att jag skulle ”sluta vara gay”.

Du har tittat på David Archuletas en timme långa klipp, vad är din kommentar till det?
Jag blir både glad och sorgsen av klippet. Glad över att David, vid 31 års ålder, äntligen tillåter sig själv att vara gay och att han börjar sin resa att mot älska sig själv och att bearbeta alla år av självhat och religiösa fördömanden. Klippet gör mig glad för att det är så viktigt med förebilder av kända personer som står upp för vem dom är. Inom mormonkyrkan är David Archuleta känd och det påverkar många när en person som han tar ställning för rätten att få vara hbtq-person inom en kyrka.

 

”David Archuleta säger själv att han ifrågasatt om det ens var värt för honom att finnas till om han inte kunde sluta vara gay – det gör så ont att höra honom säga det och att se smärtan i hans uttryck”

 

Jag blir väldigt berörd av klippet, det är hjärtskärande, och jag känner igen mig i David i och med min egen upplevelse och kamp mellan att vara mormon och gay. Det får mig att önska att fler inom mormonkyrkan och inom andra religiösa samfund ska vakna upp och inse hur skadligt det är att fördöma homosexualitet. Ingen ska behöva gå igenom det som David Archuleta och många fler – inklusive mig själv – har fått gå igenom med trosföreställningar om att du måste sluta vara gay för att vara rättfärdig och bli frälst.

Han berättar även att han övervägt att begå självmord.

Ja, det David säger påminner mig om hur många mormoner som är gay växer upp med föreställningar om att det är en synd att vara gay och därmed att dom ”är fel”. Klippet belyser det tragiska faktum att växa upp som gay och mormon leder till självhat, skam och att många överväger – eller begår – självmord. David Archuleta säger själv att han ifrågasatt om det ens var värt för honom att finnas till om han inte kunde sluta vara gay – det gör så ont att höra honom säga det och att se smärtan i hans uttryck när han pratar om det. Det märks att David fortfarande kämpar med att få det ”att gå ihop” att han är troende och samtidigt gay, men att han inte längre tänker låta tron hindra honom från att vara gay.

David Archuleta i American Idol 2008
Var det något särskilt i klippet som grep tag i dig?

Jag älskar när David Archuleta berättar att han upplevde att Gud till slut sa till honom ”Du måste sluta be till mig om att jag ska ‘fixa dig’ och få dig att inte längre vara gay!” ”Jag kommer inte ändra dig. Jag älskar dig precis som du är, som gay.”  ”Så snälla sluta fråga mig i bön om att du ska bli straight.” Det är så starkt att David inser detta och förstår att den Gud han tror på är helt ok med att han är gay. Precis så är det. Om Gud finns så begär inte Gud att någon ska sluta vara gay för att vara ”rätt”/rättfärdig” eller för att bli älskad – och i förlängningen frälst.

En annan intressant del är när David Archuleta säger att han vill att Gud framöver ska visa honom nåd, men samtidigt som han säger det så inser han att Gud redan ger honom nåd och omfamnar honom som han är. Det är istället han själv som måste lära sig att älska sig själv – visa sig själv nåd.

Mormoner och hbtq – hur går det ihop, och går det ens ihop skulle du säga?

Nej, det går inte ihop. Det är det korta svaret. Inte som mormonkyrkan är idag. Att stanna kvar i kyrkan skulle vara som ett livslångt bestraffande. Det anses ju vara en synd för två personer av samma kön att ha en relation och som gay blir du exkluderad från en mängd saker. T.ex. är det omöjligt för dig som gay att gifta dig i kyrkan och att skapa familj är en grundpelare i mormonkyrkan. Det ska samtidigt nämnas att mormonkyrkan är noggrann med att alla människor är älskade och ska respekteras och kyrkan är emot all form av hat och jag känner genuint att alla mormoner jag känner respekterar mig som gay.

Hur var det för dig att komma ut?

Jag möttes av kärlek av alla i min familj och vänner i kyrkan. Alla var uppmuntrande och stöttande. Ingen tyckte att jag borde typ ”omvända mig” eller sa att jag gjort ett fel val. Det stödet har fortsatt än idag. Jag känner kärlek från familj och vänner. Men när jag kom ut valde jag att helt sluta engagera mig och gå till mormonkyrkan. Då hade jag genomgått år av bearbetning för att sluta känna smuts och skam över att vara gay. Bland annat gick jag på ett läger med EKHO (Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer) och var med i en stödgrupp på RFSL. Innan jag insåg att Gud älskade mig även som gay var jag vettskrämd över den eviga konsekvensen av fördömelse som jag var övertygad ett liv som gay skulle leda till.

Det tog ändå många år innan du kom ut.

Ja, jag kom ut så sent i mitt liv för att jag, innan dess, bad till Gud år efter år, precis som David Archuleta, i tron och förhoppningen om att jag genom min trofasthet och lydnad skulle sluta vara gay. Det svåra i mitt fall med att komma ut som gay och mormon blev inte min familj eller omgivning, många andra har dock blivit fördömda av familj och vänner som är mormoner) även om jag var orolig för hur de skulle reagera.

Vad är din relation till mormonkyrkan idag?

Min familj som jag älskar är aktiva mormoner och vi umgås mycket. Jag har även vänner som är mormoner, en del aktiva och andra som inte längre är aktiva.  Men som jag sa så slutade jag att gå till kyrkan när jag kom ut. Det kändes inte som att det gick att kombinera att vara gay och mormon. Men jag blir fortfarande berörd när saker som det här klippet med David Archuleta kommer ut. Trots att jag inte varit aktiv mormon på över 15 år var mormonkyrkan en enormt stor del av mitt liv innan dess. Jag känner starkt för andra som genomgått och genomgår samma upplevelse som jag inom mormonkyrkan. Jag hoppas fortfarande att samfund och religioner ska upphöra med destruktiva lärdomar som gör att så många tvingas växa upp i miljöer som leder till självhat, psykisk ohälsa och självmord för att istället fokusera på kärlek, inkludering och omtanke för alla.

Slutligen, om man är mormon idag och inser att man är hbtq, vad är ditt råd till den personen?

Var snäll mot dig själv. Finn ett annat sammanhang där du kan få utlopp för din tro och vara gay. Mitt råd till dig är att du ska vara på platser och sammanhang där du vet att du är älskad utan förbehåll – du ska inte acceptera något mindre.