Idag den 14 februari är det Alla hjärtans dag. En viktig dag för kärleken. Idag firas även kärlekens vecka i Skellefteå, Pride 2022.

Kärlek är vackert. Kärlek är liberalt. Kärlek i alla regnbågens färger. Kärlekens epicentrum är livets allra högsta mirakel, barnen. Det är just barnen vi tänker på denna kärlekens dag. Regnbågsbarnen.

Familjen är en hörnsten i samhället, den viktigaste gemenskap vi har. Det är länge sedan den traditionella kärnfamiljen var norm i Sverige. Även om ensamlevande vuxna ibland väljer att bli föräldrar på egen hand så är den moderna svenska familjen en mångfald med flera föräldrar, ungar, styvfarmor, låtsaspappa, plastmamma och så vidare. Det finns även hbtqi-besjälade regnbågsfamiljer och stjärnfamiljer.

De allra flesta homo-, bisexuella, transpersoner och icke binära i Sverige mår bra och lever ett gott liv. De bildar familj och får barn. Lesbiska par har rätt till assisterad befruktning. Trans- och queerpersoner kan bli föräldrar genom närståendeadoption av sina partners barn. De kan också dela det sociala föräldraskapet, men inte det rent juridiska, om de har en partner eller vän som är genetisk förälder eller adoptivförälder. En transperson som är en juridisk man som föder barnet ska registreras som barnets far och en juridisk kvinna som bidrar med spermier till tillblivelsen ska registreras som mor.

Liberalerna har gått i täten för att samkönade par ska ha samma möjligheter som olikkönade par. Liberalerna har bland annat drivit på för att reglerna för bekräftelse av föräldraskap ska bli lika för alla. Sedan januari 2022 blir samkönade partners automatiskt föräldrar till barnet. Ett stort steg i rätt riktning! Gifta eller registrerade partners av samma kön ska båda antas vara föräldrar till barnet direkt det föds. Precis så som det är för sambos och gifta heterosexuella par.

Idag på kärlekens dag vill vi lyfta regnbågsbarnen. Tyvärr så finns det inte tillräckligt med statistik men mer än tiotusentals barn beräknas leva i regnbågsfamiljer i Sverige idag. Barn som varit önskade och efterlängtade. Omslutna av oändlig kärlek. Dessa barn är som barn är mest och mognar i samma takt som sina kompisar. De växer och blir stora och starka, går i skolan, utbildar sig och skaffar sig jobb. Deras kompisar tycker inte heller att det är konstigt att de t.ex. har två mammor eller pappor. De blir goda samhällsmedborgare som bidrar till välfärden. Som alla säkert känner till fick Finland 2019 sin yngsta statsminister och världen fick den yngsta kvinnliga regeringschefen någonsin, Sanna Marin. Hon är bara ett av världens alla regnbågsbarn.

Det finns ingen given och etablerad egen plats för regnbågsbarn i politisk betydelse än. Vi tycker därför att det är dags att synliggöra dessa barn och deras unika förutsättningar. En hel generation har hunnit växa upp och fortfarande sker alla diskussioner utifrån föräldra- och vuxenperspektiv. Alla barn är värdefulla, ovärderliga och olika precis som regnbågens alla färger! Dags att vi får se alla barns utmaningar och möjligheter i samhället och i skolan.

Happy Pride! Love is Liberal!