Inom ett år från tillträdet skall äktenskapslagen omfatta även par av samma kön. Det utlovade den socialistiske presidenten Francois Hollande när han valdes till ämbetet i maj i år.
Sedan dess har en konservativ opinion, med katolska kyrkan som starkaste kraften, med allt större frenesi försökt förhindra reformen.
Under senare tid har presidenten kritiserats för att ha svängt när det gäller möjliga undantag att utföra vigsel av homopar. Konservativa borgmästare har velat ges samma möjlighet som religiösa samfund har i Sverige där dessa kan vägar att utföra vigsel av just par som består av två män eller två kvinnor.
I onsdags träffade Nicolas Gougain och Mathieu Nocent från den franska hbt-rörelsen presidenten i Élyséepalatset för att klara ut frågetecken.
Efter mötet förklarade Hollande att planen att införa äktenskapet innan maj 2013 ligger fast och att vigselförrättare inte skall kunna vägra att viga samkönade par.
I Frankrike är vigseln alltid borgerlig och eventuella religiösa ceremonier sköts efter de juridiska helt separat.
Fler demonstrationer mot att låta par av samma kön ingå äktenskap har genomförts i Frankrike. Den 16 december planeras en stor manifestation för reformen.