Enligt journalisten och konfliktforskaren Hamida Giyasbajli mördades den azerbajdzjanske journalisten och hbtq-aktivisten Avaz Hafizli i sin hemstad Baku i tisdags. Han blev bland annat känd som reporter för Kanal 13 när han misshandlades i samband med ett jobb om misstänkt korruption inom restaurangbranschen.

Mordet i tisdags skall enligt polisens uppgifter ha utförts av hans kusin. Kusinen har arresterats och uppges ha varit påverkad av alkohol vid mordtillfället. Motivet skall enligt kusinen ha varit ”personliga”.

Journalisten och aktivisten Cavid Nabijev skriver på Twitter att Hafizli på senare tid blivit allt mer aktiv i hbtq-frågor. Nabijev berättar att kusinen halshuggit Hafizli medan nyhetssidan az24Saat uppger att han knivhuggits till döds. Hans kropp fördes till bårhuset av vännerna då såväl ambulanspersonal som polis vägrade att flytta kroppen.

Tyska Queer.de uppger att vänner till Hafizli kopplar mordet till hederskultur. Sajten skriver även att kusinen förutom att ha halshuggit Hafizli även avlägsnat hans könsorgan.

Avaz Hafizli fastkedjad utanför åklagarmyndigheten i Baku i höstas, i protest mot hbtq-hatet.
I augusti förra årets brändes den 27-årige transkvinnan Nuraj till döds i Baku. Även det ett hatbrott som hbtq-communityt menar är ett konsekvens av anti-hbtq-politiken och tonläget i landet.  Efter att Nurajs kropp identifierats genomförde Hafizli med en grupp aktivister en protest utanför åklagarmyndigheten för att uppmärksamma framförallt det extrema hat riktat mot transpersoner som sprids av en bloggare utan att myndigheterna reagerat.