En 16-årig tjej från Texas bad sina föräldrar om hjälp att söka könsbekfräftande vård mot könsdyfori. Föräldrarna stöttade sin dotter och hjälpte henne att få vård. Kort efter anmäldes de för barnmisshandel och myndigheten Department of Family and Protective Services (DFPS) påbörjade en utredning.

Mamman, som själv arbetar för DFPS vars uppdrag är att utreda misstänkt barnmisshandel, stängdes då av från sitt jobb eftersom en medarbetare som är under utredning inte får fortsätta att arbete.

Att föräldrar till transbarn i Texas nu riskerar att utredas och dömas för barnmisshandel kommer efter att Texas justitiekansler Ken Paxton i februari utfärdade ett yttrande där han menade att könsbekräftande vård för minderåriga är en form av barnmisshandel. Veckan efter skrev delstatens republikanske guvernör Greg Abbott ett brev till myndigheten DFPS där han krävde att de började utreda föräldrar som tillåter könsbekräftande vård av deras barn som är trans, rapporterar LGBTQ Nation.

Den drabbade familjen tog hjälp av American Civil Liberties Union (ACLU) som tog frågan till domstol. I onsdags kom beskedet att utredningen riktad mot föräldrarna stoppas med omedelbar verkan då domaren bedömde att familjen skulle drabbas av irreparabel skada om en barnmisshandels-utredning fortgick.

Domen gör det dock inte omöjligt för andra föräldrar till transbarn att utredas och dömas för att ha sökt vård till sitt barn, rapporterar Pink News.