Läraren Violet bor i Dallas, Texas, med sin sexåriga dotter Isa. Men där blir de sannolikt inte långvariga efter delstaten tagit en allt hårdare ton mot transbarn och deras familjer.

Precis innan Isa skulle fira sin femårsdag berättade hon för sin mamma att hon var en flicka, och inte en pojke. Violet började använda kvinnligt pronomen om sin dotter och märkte en omedelbar skillnad i dotterns mående. Isa blev utåtriktad, uttrycksfull och märkbart lyckligare, berättar mamma Violet för Dallas Morning News.

– Det krossade mitt hjärta att inse att hon under sina första fyra år hade levt med ångest över att inte bli bekräftad.

Den 18 januari trädde en ny lag i kraft som förbjuder transflickor och kvinnor från att delta i skolidrott på damsidan i Texas. Strax efter gick guvernören Greg Abbott ut med ett direktiv till delstatens socialtjänst om att börja utreda föräldrar för barnmisshandel om de tillåter sina barn söka vård för könsdysfori.

Det var droppen för Violet som inte vågar bo kvar i en delstat där framtida vård för dottern skulle kunna leda till att hon förlorar vårdnaden. Till Dallas Morning News säger Violet att hon tror att ett strikt förbud mot könsbekräftande vård för unga kan få allvarliga konsekvenser, då hennes dotter redan uttryckt tankar om att stympa och skada sig själv på grund av att hennes kropp inte stämmer överens med hennes könsidentitet.

För att ha råd med en flytt av familjen startade hon därför en crowdfunding-kampanj. Målet var att få ihop 11 000 dollar för att kunna flytta till Kalifornien, där lagarna är mer bekräftande för unga transpersoner.

”Jag flyttar Isa till en delstat som är säker för transpersoner enligt Transgender Law Center. Till en delstat som inte skulle betrakta mig som en förövare ifall jag tillåter att mitt barn söker vård.” skriver hon och tillägger att pengarna skulle göra det möjligt för hennes lilla familj att bo i en delstat som ”ser hennes barn som en människa”.

Det är inte bara Violet och Isa som känner sig tvingade att flytta. Minst tre andra familjer från Texas har startat liknande kampanjer för att ha råd att börja om i en annan delstat efter guvernörens besked.

– När jag läste direktivet så grät jag. Jag kunde inte förstå att lagstiftare kunde gå så långt att de stämplar föräldrar som barnmisshandlare. För om de personerna skulle komma hem till mig och spendera en vecka med mig och mitt barn, eller någon annan förälder till ett transbarn, så skulle de se att vi gör allt vi kan för att se till att våra barn är lyckliga och välmående, säger Violet.