För två veckor sedan invaderade Ryssland sitt grannland Ukraina och i krigszoner blir mat och medicin allt svårare att få tag på. Nu varnar UNAIDS för att hiv-medicinen snart är slut och att vi står inför ännu en kris.

I Ukraina är minst 250 000 personer hiv-positiva enligt UNAIDS senaste siffror varav 156 000 går på medicin som intas dagligen för att hålla nere viruset. När hiv-medicin nu blir allt mer svåråtkomligt för att människor är på flykt och för det trytande lagret i landet riskerar hiv-positiva att tvingas gå omedicinerade.

Det kan leda till att fler smittas, men också att de hiv-positiva som varit under behandling blir resistenta mot den livsviktiga medicinen när virusmängden stiger i kroppen samtidigt som svaga doser av medicinen ligger kvar.

Men det är inte bara en brist på medicin som är utgör ett hot. Logistiken kring att få in olika mediciner i krigszoner till behövande är det svåraste elementet rapporterar Devex.

– Det här har utvecklats till en extremt komplex vårdinsats med frekvent rörelse av befolkningen, förflyttningar av kontrollinjer, svår åtkomlighet och en asymmetrisk krigsföring, förklarade Michael Ryan som är chef över WHO:s krisprogram under en presskonferens.

HIV-Sverige flaggar också för ett akut behov av ökade insatser för att säkra att hiv-positiva ukrainare och de som flyr landet får fortsatt tillgång till sin medicinering.

”För att säkra hiv-behandling för personer som påverkas av kriget måste Socialdepartementen och vårdgivare i Norden göra allt i sin makt för att säkra nödvändig hiv-behandling för flyktingar som förväntas söka asyl i Norden. Det är också brådskande att påbörja varje möjlig åtgärd att tillhandahålla den livsviktiga behandlingen till de människor som är kvar i Ukraina och påverkas av den ryska invasionen” skriver HIV-Sverige, HIV-Island , Hiv-Norge, Hiv-Finland och HIV-Danmark i ett gemensamt uttalande.